Regija
0

Hrvatska: Oslobođen za pokušaj ubistva iako je zapalio dvojicu policajaca

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Kristijan Keleminović, koji je sredinom maja prošle godine polio benzinom i zapalio dvojicu hrvatskih policajaca, oca i sebe, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen optužbi za pokušaj teškog ubistva policajaca, ali je osuđen na tri godine zbog nedjela protiv opće sigurnosti.

Kako je oslobođen optužbi za pokušaj teškog ubistva policajaca koji su zbog njega pretrpjeli opekline drugog i trećeg stepena na većini tijela zagrebačko županijsko državno odvjetništvo najavilo je žalbu na oslobađajući dio presude, kao i sudsku odluku da se Keleminoviću ukine istražni zatvor u kojem je u posljednjih godinu dana, odnosno od kada je izašao s liječenja zbog opeklina.

Keleminović je nedjelo zbog kojega mu je suđeno počinio tokom intervencije policajaca koji su u njegovu kuću u sesvetskom Belovaru pozvani zbog porodičnog nasilja. On je prije toga navodno prijetio samozapaljenjem, a kad su policajci došli intervenirati polio je benzin po njima, ocu i sebi te opuškom izazvao požar.

Policajci Marko Lasić i Pero Jeleč su nakon toga s teškim opeklinama u bolnici proveli nekoliko tjedana, dok je Keleminović gotovo četiri mjeseca proveo u zagrebačkoj Klinici za traumatologiju.