Regija
68

Hrvatska: Olujna bura ruši drveće i električne stubove, otoci odsječeni

Klix.ba
Foto: HRT
Foto: HRT
Olujna bura koju je donijela ciklona Luce i u petak stvara probleme u zračnom, cestovnom i pomorskom saobraćaju u Hrvatskoj.

Zbog jake bure u petak su u prekidu sve katamaranske linije koje povezuju Split sa otocima, a u prekidu su i trajektne linije Split-Vis, Makarska-Sumartin (Brač), Drvenik-Sućuraj (Hvar) te Drvenik Veliki-Drvenik Mali (Trogir), piše Dnevnik.hr.

Na otvorenom moru puše jaka bura koja dostiže brzinu oko 130 kilometara na sat, a povremeno se pojavljuju i valovi visine iznad tri metra. U noći s četvrtka na petak i u ranim jutarnjim satima na više mjesta u Splitu vjetar je prevrtao kontejnere i nanosio ih na saobraćajnice, a na nekoliko su mjesta odlomljene grane s drveća padale na tlo.

Jaki vjetar je u noći s četvrtka na petak oštetio dalekovod na području splitske četvrti Kile, gdje je bez struje ostalo oko 200 domaćinstava, te na području naselja Korešnica u Žrnovnici istočno od Splita, gdje je bez struje ostalo oko 300 domaćinstava, saopćeno je iz Elektrodalmacije, čiji su radnici u petak na terenu i uklanjaju ove kvarove na dalekovodu.

Bura se ne smiruje ni na Makarskom primorju, gdje puše brzinom od 90-ak, a na udare orkanskom brzinom i do 150 kilometara na sat, pa je i dalje u prekidu trajektni saobraćaj na liniji Sumartin-Makarska, a ne plovi ni trajekt na liniji Drvenik-Sućuraj na otoku Hvaru.

Polovina područja oko Cetinja ostalo je bez struje. Vjetar je obarao stabla i uništio električnu mrežu. Nosio je i krovove. Vatrogasci su na terenu od sinoć. Na Biokovu, na najvišem vrhu Svetom Juri temperatura se spustila na minus 17,6 stepeni, piše Jutarnji list.

Prema najavama meteorologa, na jugu Hrvatske tokom dana neće biti padavina, ali je najavljena olujna i orkanska bura s udarima do maksimalnih 165 kilometara na sat.

Informacije o stanju na putevima u Republici Hrvatskoj možete pratiti ovdje.