Regija
0

Hrvatska: Odbor za referendum o NATO-u provjerava policija

FENA
Odbor za referendum o NATO-u, koji se zauzima za raspisivanje referenduma kojim bi hrvatski građani odlučili žele li da Hrvatska pristupi tom vojno-sigurnosnom savezu za koji je jučer dobila pozivnicu, prosvjeduje jer je policija počela nazivati volontere Odbora i raspitivala se o njihovim aktivnostima.

Govoreći na današnjoj konferenciji za novinare, glasnogovornik Odbora, u kojemu su predstavnici nekoliko desetaka nevladinih udruga, Aleksandar Hatzivelkos rekao je da nisu dobili nikakav nalog, niti obavijest o tom potezu policije koji se navodno provodi samo radi evidencije.

Ispitujući ih o njihovu eventualnom dolasku na prosvjed protiv predsjednika Georgea W. Busha i njihovu mišljenju o NATO-u, indirektno su vršili pritisak na volontere, rekao je Hatzivelkos. Odbor smatra da je u ovom postupanju policije riječ o zloporabi položaja i ovlasti, dodao je.

Inače, Odbor je do sada prikupio oko 70 tisuća potpisa i procjenjuje da će do kraja tjedna prikupiti oko 100 tisuća od oko 400 tisuća potrebnih potpisa, tj. deset posto upisanih birača u Republici Hrvatskoj, izvijestili su glasnogovornici odbora Aleksandar Hatzivelkos i Mirela Travar.

Velikim problemom drže obavezno upisivanje jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG-a) zbog čega se dio građana, njih oko 20 posto, odbio potpisati, navode u Odboru.