Regija
5

Hrvatska: Od superbakterije do sada oboljelo 17 osoba

SRNA
Od superbakterije u Hrvatskoj od 2009. godine, kada je zabilježen prvi slučaj, do danas oboljelo je 17 osoba, ali nije bilo smrtnih slučajeva.

Infekcija od superbakterije, nazvane New Delhi metalo-beta-laktamaza ili skraćeno NDM-1, posljednji put zabilježena je u julu, i to je bio peti slučaj u ovoj godini. Riječ je o novom genu bakterije koji se nalazi u bakterijama otpornim na skoro sve postojeće antibiotike.

Rukovodilac Centra za praćenje resistencije pri Ministarstvu zdravlja Arjana Tambić-Andrašević rekla je da se protiv ove bakterije u Hrvatskoj bore sa dva antibiotika i da je liječenje za sada moguće, prenose hrvatski mediji.

Prema njenim riječima, superbakterijom se zaraze pacijenti u bolnici, koji su već narušenog zdravlja. "Naprimjer, kada pacijent odlazi na operaciju i kada se uvode kateteri, može doći do infekcije i zato su te bakterije klasične za bolnicu", pojasnila je Tambić-Andrašević.

Ona je istakla da veliki broj ljudi uzima nepotrebno antibiotike, ocijenivši logičnim da bakterije postaju sve otpornije.

Istorija superbakterije poznata je od 2009. godine, kada je engleski profesor povezao slučaj 20 pacijenata u Engleskoj, a infekcija je vukla prema Indiji.

Zaključeno je da su svi pacijenti povezani s Indijom, bilo da su se u njoj liječili ili su tamo odlazili na estetske zahvate.

Oboljeli najčešće umiru od upale pluća i infekcije urinarnog trakta, a prema nekim procjenama, smrtnost je oko 50 odsto.