Ograničena okupljanja
450

Hrvatska: Od danas na snazi strožije epidemiološke mjere na Jadranskoj obali

V. K.
Nove mjere se odnose prije svega na okupljanja (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nove mjere se odnose prije svega na okupljanja (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prema odluci Nacionalnog štaba civilne zaštite Hrvatske, od danas na snagu stupaju pooštrene epidemiološke mjere na području Jadranske obale u ovoj državi.

Prema informacijama ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Davora Božinovića, nove mjere se uvode u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj, Zadarskoj, Primorsko-Goranskoj te Istarskoj županiji, kao i za gradove Senj, Novalju te općinu Karlobag.

U skladu s novim mjerama, na javnim okupljanjima u ovim područjima može biti najviše 50 osoba, osim ako je riječ o javnim okupljanjima na kojima učestvuju samo osobe s covid potvrdama. Na događajima na kojim sve osobe posjeduju potvrdu može biti prisutno najviše 1.000 osoba.

Na privatnim okupljanjima i svadbenim svečanostima bez covid-potvrde može biti najviše 15 osoba, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Kada je riječ o ugostiteljskim objektima, u njima prema epidemiološkim mjerama može biti najviše 1.000 gostiju.

Sportska natjecanja s prisutvom publike mogu se održavati samo ako prisutni posjeduju covid potvrde.

Nove mjere i na granicama

Davor Božinović saopćio je i nove mjere vezane za prelazak granice te je istakao kako se novim mjerama mijenjaju i određeni uslovi za ulazak u Hrvatsku.

Prema odluci hrvatskog Štaba civilne zaštite, moguće je ući u Hrvatsku ukoliko potvrde o vakcinaciji sa dvije doze vakcine, odnosno o prebolovanoj bolesti, nisu starije od 270 dana. Prema dosadašnjim uslovima, potvrda nije smjela biti starija od 210 dana.

Trenutno, posebne mjere na granici odnose se na državljane Kipra, Rusije i Velike Britanije. Državljani ovih zemalja pri ulasku u Hrvatsku moraju predočiti negativan nalaz PCR testa koji nije stariji od 72 sata ili antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati, neovisno o tome jesu li prebolovali koronavirus ili su vakcinisani.

Nove epidemiološke mjere ostat će na snazi sve do 15. augusta, kada će Nacionalni štab u skladu s aktuelnom epidemiološkom situacijom donijeti nove mjere.