Herojski grad
3

Hrvatska obilježava godišnjicu pada Vukovara, predsjednica ponovo u "braniteljskim čizmama"

Klix.ba
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
Pod sloganom "Vukovar – mjesto posebnog pijeteta" u danas se obilježava 27 godina od pada Vukovara u ruke srpskog agresora, a u hrvatskom gradu-heroju i ove se godine je više desetina hiljada ljudi koji odaju počast poginulima.

Hrvatska danas u Vukovaru obilježava najkrvaviju bitku Domovinskog rata i tromjesečne opsade u kojoj su poginula 1.624 hrvatska branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

Grad je pod opsadom bio 87 dana, a bitka za Vukovar završila je 18. novembra 1991. okupacijom grada koja je potrajala sve do 15. januara 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Okupacija je značila protjerivanje većine nesrpskoga stanovništva iz grada i okolnih naselja, a ratni zločin počinjen je nad ranjenicima i osobljem vukovarske bolnice na Ovčari.

Prema podacima vukovarske bolnice, ranjeno je 1.219 branitelja i civila. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7.000 zarobljenika, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Stotine djece ostalo je bez roditelja, a još danas 300-tinjak Vukovaraca nalazi se na popisu nestalih.

U napadima je redovno učestvovalo ratno zrakoplovstvo, 400 tenkova, stotine minobacača i topova. Na grad je ispaljeno više od 6,5 miliona projektila koji su ga na kraju potpuno uništili. Vukovar je branilo oko 1.800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske.

Foto: Večernji.hr
Foto: Večernji.hr

U Vukovaru je danas državni vrh Hrvatske, a posebnu pažnju medija ponovo privlači predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je i ove godine došla u Borovim čizmama, takozvanim "zenge" koje su 1991. nosili hrvatski branitelji grada na Dunavu.

Prošle godine predsjednica je objasnila da time želi poručiti kako su Vukovaru potrebna radna mjesta za bolju budućnost. Žute cipele Zenge iz Borova postale su simbolom branitelja Vukovara. Proizvodila ih je obuća Borovo, prenosi Večernji.hr.