Dignuta zastava na kninsku tvrđavu
1

Hrvatska obilježava 17. godišnjicu Oluje

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Hrvatska danas obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Svečana proslava počela je u prijepodnevnim satima podizanjem hrvatske zastave na kninsku tvrđavu.

Prisutni su bili predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović i izvršioc dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Drago Lovrić.

U 9 sati i 43 minute oglasila su se kninska crkvena zvona, označivši tačno vrijeme kada su na današnji dan prije 17 godina hrvatske snage ušle u Knin čime je bila završena vojno-redarstvena akcija Oluja.

Nakon podizanja zastave, iznad kninske tvrđave preletio je vojni avion MIG 21. Pripadnici Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata na kninskoj tvrđavi danas su nosili sliku generala Mladena Markača, kojem se sudi u Haagu.

Predsjednik te udruge Josip Lemm novinarima je rekao kako je Markač njihov zapovjednik kojeg nikad neće zaboraviti. "Mi smo ponosni na generala Markača i nikad nećemo izgubiti vjeru u njega", rekao je Lemm.

Nakon podizanja državne zastave uslijedit će središnja proslava na Trgu Ante Starčevića kod spomenika hrvatske pobjede Oluja 95. Predviđeno je obraćanje Josipovića, Milanovića i Leke, a potom će u kninskoj crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta biti služena svečana misa.

Na današnji dan prije 17 godina započela je vojno-redarstvena akcija Oluja u kojoj je oslobođen Knin i najveći dio okupiranog hrvatskog teritorija. U Oluji su poginula 174 hrvatska vojnika i redarstvenika, a više od 1.400 ih je ranjeno.

Prema podacima srpske strane, u akciji Oluja i nakon nje nestalo je ili je ubijeno oko 2.000 Srba. Procjenjuje se da ih je oko 200.000 izbjeglo.