Regija
0

Hrvatska: Nove putovnice, prometne i vozačke dozvole?

FENA
Ostvare li se mjere iz koalicijskog sporazuma HDZ-a, HSS-a i HSLS-a, hrvatske građane u iduće četiri godine očekuje promjena putovnica, prometnih i vozačkih dozvola.

Naime, u poglavlju o unutarnjoj sigurnosti i borbi protiv kriminala, koalicijski sporazum, osim ukidanja nula promila za vozače iznad 24 godine i vraćanja na granicu od 0,5, među ostalim predviđa se i promjena dokumenata.

Tako bi se oblik i izgled prometne i vozačke dozvole trebao uskladiti sa standardima i propisima u Europskoj uniji. Putovnica bi ubuduće sadržavala elektronički potpis i čip, što bi, smatraju stručnjaci za sigurnost, trebalo povećati nacionalnu sigurnost, pomoći u suzbijanju ilegalnih migracija te olakšati i ubrzati obradu podataka.

U sporazumu ne piše kada će se početi s uvođenjem novih dokumenata, a to za sada ne znaju niti u MUP-u.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun Hini je potvrdio da se planiraju izmjene identifikacijskih dokumenata i da bi se prvo krenulo s izmjenom prometnih i vozačkih dozvola, no kada će do toga doći i koliko će to koštati za sada je, kaže, prerano govoriti.

"Naša namjera je da se u promjenu dokumenta krene postupno kako se ne bi stvarali nikakvi dodatni troškovi građanima", kazao je Mehun, dodavši kako se mora voditi računa i o kapacitetima Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) u izradi novih dokumenata. Rekao je i kako će se nastojati da promjena prometne, vozačke i putovnice građane stoji kao i danas.

Koalicijski sporazum nadalje predviđa i donošenje novih zakona o hrvatskom državljanstvu te prebivalištu i boravištu građana, kao i uspostavu jedinstvene evidencije državljana.

Uz donošenje novog Nacionalnog programa sigurnosti cestovnoga prometa za razdoblje od 2011. do 2015., nastavilo bi se s projektom Policija u zajednici, provedbom Nacionalnog programa za suzbijanje trgovanja ljudima i Operativnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima te bi se dovršio Nacionalni informacijski sustav za upravljanje državnom granicom.

Koalicijski partneri tvrde da će izgraditi centre za azil i strance, nastaviti s kadrovskim jačanjem policije te opremanjem i nabavom suvremene opreme. Tako bi se proveo projekt digitalne radiokomunikacijske mreže zasnovane na "TETRA" sustavu za potrebe svih službi MUP-a, ali je planirano da se korištenje sustava omogući i ostalim državnim službama.

U planu je modernizacija Policijske akademije, izgradnja centra za obuku specijalne i interventne policije, osuvremenjivanje MUP-ove helikopterske flote, preustroj specijalne policije i usklađivanje standarda te policije za prijem u projekt združenoga djelovanja svih specijalnih jedinica u EU pod nazivom "Atlas".

Hrvatska policija nastavila bi sudjelovanje u mirovnim misijama pod okriljem UN-a, NATO-a i u EU misijama - EUPOL.