Regija
29

Hrvatska: Novčana kazna zbog poticaja na nasilje i mržnju putem Facebooka

FENA
Zbog javnog poticaja na nasilje i mržnju, pozivanjem na ubistvo homoseksualaca i uskrsnuće Hitlera, preko Facebook stranice udruženja Torcida Split uvjetno je na osam mjeseci i novčanu kaznu od 2000 kuna, koliko iznose i troškovi krivičnog postupka, osuđen 37-godišnji muškarac iz Nikšića, saznaje se na Općinskom sudu.

Osuđenika, koji je inače rođeni Splićanin, tužilaštvo tereti da je krajem maja prošle godine, na Facebook stranici udruženja Torcida Split, sudjelovao u raspravi u povodu građanske inicijative za raspisivanjem referenduma u Hrvatskoj kojim bi se brak Ustavom definirao kao zajednica žene i muškarca.

Namjeravajući izazvati netrpeljivost i osjećaj osobne ugroženosti kod osoba homoseksualne orijentacije i pripadnika crne rase, navodi se u optužnici, preko svoga Facebook profila objavio je komentar kojim je poticao nasilje i mržnju.

U komentaru je napisao: “Ubij, zakolji...! Oj, Hitleru, ustani samo na pet minuta i riješi gorući problem na Zemlji...”, a rasprava se vodila i o kolonama ponosa koje su se održavale u Splitu.

Njegove su komentare Općinskom državnom odvjetništvu prijavile udruge koje se bave zaštitom ljudskih prava. S obzirom da optuženik živi u Nikšiću svoju je obranu iznio u Podgorici rekavši da se samo šalio.