Regija
0

Hrvatska nije dopustila slovensku inspekciju južno od Dragonje

FENA
Slovenija je u srijedu pokušala pokazati da je teritorij oko kojega se spori s Hrvatskom njezin nastojeći provesti službenu inspekciju južno od rijeke Dragonje što je Hrvatska spriječila ne dopustivši ulazak slovenske predstavnice.

Hrvatski graničari na prijelazu Plovanija nisu službenici slovenskog fonda za poljoprivredna zemljišta i šume dopustili ulazak u Hrvatsku, a zbog najnovijega incidenta u vezi s područjem za koje obje zemlje tvrde da je njihovo, reagiralo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova, potvrđeno je Hini u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Hrvatski veleposlanik u Sloveniji Mario Nobilo dobio je slovenski usmeni prosvjed u kojem je ustvrđeno da se radi o slovenskom državnom teritoriju na koji je odgovorio kako Hrvatska odbija da službene osobe druge zemlje sudjeluju u inspekcijama na njezinu teritoriju, rekao je izvor iz MVPEI-ja.

Slovenski mediji javili su da je državni tajnik u slovenskome ministarstvu vanjskih poslova Matjaž Šinkovec oštro prosvjedovao protiv postupka hrvatskih graničnih služba koje su u srijedu zaustavile slovensku službenicu.

Predstavnica slovenskoga fonda za poljoprivredna zemljišta i šume, koji tvrdi da je vlasnik spornog poljoprivrednog zemljišta, je htjela ispitati stanje na terenu, na parcelama kontroverznoga Joška Jorasa koji ne priznaje hrvatski suverenitet u sjevernome dijelu općine Buja te tvrdi da ta općina nije smjela javna zemljišta prodavati i davati u zakup jer da su ona u slovenskome katastru, a on ih obrađuje kao zakupac.

Hrvatska je krajem veljače već odbacila prosvjed Slovenije zbog prodaje zemljišta na području Buja uz tvrdnju da je nesumnjivo riječ o hrvatskome teritoriju koji je upisan u hrvatske katastarske evidencije i zemljišne knjige.

Parcele na južnoj strani rijeke Dragonje koje je prodao grad Buje Slovenija smatra spornim teritorijem jer još nije sklopljen ugovor o granici s Hrvatskom te tvrdi da pripadaju slovenskome fondu poljoprivrednih zemljišta.