MVPEI
0

"Hrvatska neće slati vojsku u BiH"

FENA
Reagirajući na članak objavljen u New York Timesu, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) Republike Hrvatske istaknulo je da ni pod kojim uvjetima neće slati vojsku u BiH.

The New York Times objavio je u petak opširan tekst o "krhkom" miru u BiH i željama bosanskih Srba da proglase nezavisnost Republike Srpske. List prenosi izjavu Srećka Latala iz Balkanske istraživačke mreže da će, ako RS proglasi nezavisnost Hrvatska odgovoriti slanjem vojnika u BiH, a da će Bošnjaci posegnuti za oružjem.

"Hrvatska se ni pod kojim okolnostima neće odlučiti za slanje vojske u BiH. Članak u kojem se to spominje toliko je površan da ga nije vrijedno komentirati ", izjavio je u telefonskom razgovoru za Hinu glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun.

Dragun je istaknuo da Hrvatska podupire suverenitet i teritorijalnu cjelovitost BiH s tri jednakopravna konstitutivna naroda, kao i reforme temeljene na zajedničkim naporima političkih snaga u BiH i međunarodne zajednice koje dovode do funkcionalnog ustroja države.

U MVPEI-u smatraju da će pregovori o budućem ustroju BiH, ako se ključni politički čimbenici budu uvažavali u atmosferi dijaloga, sigurno dovesti do prihvatljivog rješenja za sva tri konstitutivna naroda i sve političke opcije.

Hrvatska će poštivati daj dogovor i priželjkuje da izmjene ustava zajamče tamošnjim Hrvatima ravnopravan status, učinkovitu zaštitu vitalnih nacionalnih interesa te ravnopravno sudjelovanje u svim razinama vlasti, rekao je Dragun.