Vakcina ima dovoljno
0

Hrvatska ne namjerava uvoditi nove mjere protiv korone, situacija stabilna

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Hrvatskoj je stabilna epidemiološka situacija vezana za koronavirus. Vakcina ima dovoljno i za sada se ne uvode nikakve nove epidemiološke mjere, izjavio je u petak direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

"Imamo stabilnu epidemiološku situaciju vezano uz covid. Od početka augusta broj novootkrivenih slučajeva nešto je porastao, ali ne raste bitno broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva", izjavio je Capak novinarima uoči stručnog skupa "Plan za srce". 

Dodao je da u svijetu cirkuliraju tri nova soja koja imaju značajne mutacije na šiljastom proteinu virusa što im omogućava izbjegavanje imuniteta stečenog preboljenjem ili dosadašnjom vakcinacijom. Zbog toga se i Evropa suočava s porastom broja oboljelih, no on još uvijek ne zabrinjava.

"Pažljivo pratimo što se događa u Evropi i svijetu i za sada ne uvodimo nikakve nove mjere. Ako se situacija pogorša, spremni smo reagirati u sprečavanju širenja ove bolesti", poručio je.

Podsjetio je i da je u Hrvatsku stiglo nova adaptirana vakcina protiv koronavirusa.

"U ponedjeljak, 18. augusta službeno smo počeli s vakcinacijom novovarijantnom Pfizer vakcinom. Prije svega preporučujemo da se vakcinišu rizične skupine, stariji od 65 godina i hronični bolesnici", rekao je Capak.

Prema podacima objavljenim u ponedjeljak u posljednjih sedam dana u Hrvatskoj zabilježeno je 237 novih slučajeva zaraze te su evidentirana 373 aktivna slučaja.

U posljednjih sedam dana umrlo je 14 osoba s koronom, a u samoizolaciji je 65 osoba, prenosi Hina.