Građani nisu spavali
6

Hrvatska: Nastavljeno podrhtavanje tla, manji zemljotres tokom noći u Petrinji

A. B.
Prvi snažni zemljotres u Petrinji, Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Prvi snažni zemljotres u Petrinji, Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Nakon snažnog zemljotresa od 5,2 stepena prema Richterovoj skali, koji je jučer ujutro pogodio nekoliko hrvatskih gradova - Zagreb, Petrinju, Glinu, Sisak i okolinu, podrhtavanje tla se nastavilo i tokom noći.
Stanovnici Petrinje nisu mirno spavali jer su sat poslije ponoći opet svjedočili potresu. Naime, u 1:19 sati zemljotres jačine 2,6 stepeni prema Richterovoj skali zatresao je Petrinju.

Iako nije riječ o snažnom zemljotresu, ipak je i on bio dovoljan da se veliki broj stanovnika uspaniči, jer su tokom dana bili izloženi snažnom podrhtavanju tla.

Na Facebook stranici SMŽ Infovijesti objavljeno je da se desio još jedan zemljotres te da se i dalje ne nazire mir, a u komentarima su brojni građani ostavljali svoje utiske.
Mnogi su se javili iz različitih mjesta navodeći da se u njihovim gradovima tokom noći osjetio blaži zemljotres te da se i dalje čuju čudni zvukovi koji podsjećaju na grmljavinu.

Neki od njih su kazali da su prespavali novo podrhtavanje tla, ali su u većini bili oni za koje je prethodna noć bila besana.

Podsjećamo, jučer je nekoliko hrvatskih gradova pogodio niz zemljotresa među kojima su najsnažniji oni u jutarnjim satima.

Na svu sreću, ljudskih žrtava nije bilo dok je pričinjena znatna materijalna šteta u Petrinji gdje su se ljudi plašili ponovo vratiti u svoje domove.

Nešto manja šteta je pričinjena u Sisku, ali su vlasti Hrvatske obećale pomoć svima kojima je potrebna.

Također su i brojni seizmolozi upozorili na niz podrhtavanja koja će uslijediti nakon snažnih zemljotresa.

Hrvatska je ove godine bila izložena zemljotresima pa je tako i na proljeće u martu Zagreb pogodio snažan potres koji je uzrokovao ogromne materijalne štete koje se i dalje saniraju.