Regija
1

Hrvatska: Nakon 99,5 posto obrađenih glasova HDZ-u 59 mandata, SDP-u 56

Piše: S. H.
Foto: EPA
Foto: EPA
Prema rezultatima Državne izborne komisije, na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj HDZ je osvojio 59 mandata, računajući 3 mandata iz dijaspore, SDP 56 mandata, a koalicija MOST 19 mandata.

Rezultati HDZ-a i SDP-a su na neki način i očekivani, a najveće iznenađenje parlamentarnih izbora u Hrvatskoj predstavlja rezultat koalicije MOST, koja je dobila 19 mandata, tako da će njihovi zastupnici vjerovatno predstavljati prevagu u formiranju vlasti. MOST je najviše glasova dobio u Zagrebu i na jugu Hrvatske.

Kada su u pitanju glasovi dijaspore, tu je HDZ ostvario tri mandata, što mu daje određenu prednost u odnosu na SDP.

Iznenađujuće je da je koalicija Živi zid osvojila tek jedan mandat, a stranka Milana Bandića dva mandata. Osim toga, HDSSB je osvojio dva mandata, a Uspješna Hrvatska jedan mandat.

Zanimljivo je da se Zoran Milanović već oglasio i pozvao MOST na pregovore za formiranje vlasti. Za razgovore sa MOST-om zainteresiran je i HDZ, tako da će novu vlast činiti ona strana koja se uspije dogovoriti s koalicijom MOST.

Iz MOST-a su prije izbora poručili da neće koalirati ni sa HDZ-om ni SDP-om, ali nakon ovog izbornog rezultata ni to nije sigurno.