|

Hrvatska nabavlja nove bespilotne letjelice u poslu vrijednom 17 miliona kuna

Hrvatska nabavlja nove bespilotne letjelice u poslu vrijednom 17 miliona kuna
9
D. Be.
14.10.2019. u 15:41
25
komentara
9

dijeljenja
Hrvatska nabavlja nove bespilotne letjelice u poslu vrijednom 17 miliona kuna
Dok Hrvatska čeka zeleno svjetlo za ulazak u šengenski prostor, pritisak ilegalnih migranata na hrvatsku granicu sve je veći. Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) u nadzoru će pomoći bespilotne letjelice koje će nabaviti od firme King ICT i Alfatec Group
MUP je još u aprilu raspisao tender za nabavu ukupno sedam bespilotnih letjelica, i to onih malog, srednjeg i velikog dometa, piše tportal.hr.

Tri letjelice srednjeg dometa za MUP će nabaviti hrvatska firma Alfatec Group za tri i 3,5 miliona kuna s PDV-om. Riječ je o višestruko nižem iznosu od predviđenih 9,5 miliona kuna bez PDV-a, koliko je iznosila procijenjena vrijednost nabave.

Dvije bespilotne letjelice velikog dometa MUP će pak kupiti od firme King ICT, i to za nešto manje od 17,4 miliona kuna s PDV-om, što je nešto niže od procijenjene vrijednosti nabave.

Uz svaku letjelicu MUP je zahtijevao isporuku kombi vozila za prijevoz letjelice, smještaj operatera i upravljačke jedinice. Letjelica ne smije biti teža od 200 kilograma, a raspon krila ne smije biti veći od četiri i pol metra. Maksimalna brzina bespilotnih letjelica velikog dometa je 100 km/h, a MUP je tražio da maksimalna visina na kojoj letjelica može uzletjeti bude minimalno 2500 metara iznad razine mora.
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...