Regija
7

Hrvatska: Na snazi izborna šutanja, sutra prvi krug predsjedničkih izbora

Anadolija
U Hrvatskoj je sinoć u ponoć na snagu stupila izborna šutnja pred predsjedničke izbore koji će se održati u nedjelju, 28. decembra. 

Izborna šutnja podrazumijeva zabranu izborne promocije, objavljivanja procjene izbornih rezultata, kao i objavljivanja prethodnih neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija, izjava i intervjua nositelja lista odnosno kandidata te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela u medijima. Izborna šutnja traje do nedjelje, 28. decembra do 19 sati za kada je predviđeno zatvaranje biračkih mjesta. 

"S obzirom na iskustva iz prethodnih izbora, pozivamo sve izborne sudionike da se tokom izborne šutnje suzdrže od slanja promotivnih SMS poruka ili slanja e-mailova trećim osobama, distribucije promotivnih letaka, kao i od bilo kakvih drugih promotivnih aktivnosti koje bi mogle utjecati na zakonom garantovanu slobodu opredjeljenja birača", saopštilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP) Republike Hrvatske.

Inače, u Republici Hrvatskoj, u nedjelju, 28. decembra, bit će održani šesti predsjednički izbori nakon 1990. godine, kad su provedeni prvi demokratski izbori u toj zemlji. Predsjednik se bira na mandat od pet godina. Prema Ustavu Republike Hrvatske, niko ne može biti biran više od dva puta za predsjednika.

Odluku o raspisivanju izbora za predsjednika Republike Hrvatske donijela je Vlada na sjednici 20. novembra, na temelju člana 3 stav 1 i člana 4 Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske. Zakonom je propisano da izbore za predsjednika Republike Hrvatske raspisuje Vlada Republike Hrvatske u roku koji omogućava da se oni obave, najmanje 30 dana, a najviše 60 dana prije isteka mandata.

Hrvatska ima nešto više od 4,4 miliona stanovnika, od čega je birača s pravom glasa 3.779.281 koji će glasati na 6.350 biračkih mjesta. Dijaspora će glasati u 50 država, među kojima je i Bosna i Hercegovina gdje je za predsjedničke izbore registrirano da glasa 5.765 birača.

Biračka mjesta u Bosni i Hercegovini bit će otvorena 28. decembra u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli od 7 do 19 sati.