Regija
7

Hrvatska: Most traži mjesto premijera, u ponedjeljak nastavak pregovora

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nezavisna lista "Most", treća po veličini politička opcija u Hrvatskoj, tražit će mjesto premijera, najavio je danas predstavnik ove liste Ivan Lovrinović.

On kaže da bi premijer trebalo da bude čovjek sa emocionalnom i socijalnom inteligencijom, te etičkim vrijednostima.

"Mi smo za formiranje kvalitetne vlade i taj proces se neće otegnuti. Mi ga nećemo kočiti", rekao je Lovrinović za Hrvatski radio.

On ističe da "Most" ne bježi ni od novih izbora, ali da ih neće isporovocirati i da će učiniti sve da do njih ne dođe.

Lovrinović je ocijenio da je veća vjerovatnoća da bude sastavljena vlada, nego ponovni izbori.

"Reforme mogu da sprovedu stranke, ali i stručnjaci, ali ne po kriterijumu lojalnosti i poslušnosti, kao što je to bio slučaj ranije", rekao je Lovrinović.

On je dodao da "Most" okuplja 15 poslanika u Hrvatskom saboru i da je pokret u nastajanju koji ima svoje organizacione i tehničke rizike.

"Most" je pozvao lidere dva velika politička bloka "Hrvatska raste" i "Domoljubna koalicija" Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka na razgovore u ponedjeljak, 7. decembra, o formiranju vlade i pronalasku izlaza iz trenutne političke pat pozicije.

Ovaj poziv uslijedio je pošto je 3. decembra propao prvi pokušaj konstituisanja Hrvatskog sabora, nakon što su SDP i "Most" predložili Roberta Podolnjaka za predsjednika Sabora, ali HDZ to nije podržao, pa je Podolnjak odustao od kandidature.

Prvi put u historiji dogodilo se da je sazvana sjednica Hrvatskog sabora bez parlamentarne većine, a hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zakazala je drugi krug konsultacija o formiranju vlasti za narednu sedmicu.

"Most" insistira na vladi stručnjaka, a smatraju da bi takav trebalo da bude i premijer.