|

Hrvatska ministrica Žalac: Nema govora o dovođenju u pitanje izgradnje Pelješkog mosta

Hrvatska ministrica Žalac: Nema govora o dovođenju u pitanje izgradnje Pelješkog mosta
87
F
FENA
14.8.2017. u 15:43
163
komentara
87

dijeljenja
Hrvatska ministrica Žalac: Nema govora o dovođenju u pitanje izgradnje Pelješkog mosta Gabrijela Žalac
Hrvatska ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac odbacila je u ponedjeljak u Jelsi mogućnost da izgradnja Pelješkog mosta, strateškog hrvatskog projekta, kojeg je odobrila Evropska komisija, bude dovedena u pitanje, a posebno nakon studije i svega što je preduvjet da bi EU odobrila finansiranje tog projekta.
Na novinarske upite vezano za izjave nekih političara u BiH koji ne odobravaju gradnju Pelješkog mosta dok se ne definira pomorska granica dviju država, ministrica Žalac rekla je kako misli da je to vezano više za izbore koji predstoje u BiH.

"Mislim da nema govora o tome da projekt Pelješkog mosta, kojeg je odobrila Evropska komisija nakon svih konsultacija s našim susjedima, uopće se dovede u pitanje", izjavila je ministrica Žalac u Jelsi na Hvaru.

Dodala je kako smatra da "ne postoji nikakav spor između dvije države, Hrvatske i BiH, a posebno nakon odobravanja i studija i svega onoga što je bilo nužno kao preduvjet da bi Evropska komisija odobrila finansiranje tog projekta."

Naglasila je da "sve ide svojim tokom kako smo i pregovarali svih ovih godina. Mislim kako sitne politikantske priče ne trebaju uopće dovoditi u pitanje niti odnose dviju država, a kamoli dovoditi u pitanje ovako veliki projekt," poručila je Žalac.

I predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković ranije danas izjavio je Jelsi kako se projekt izgradnje Pelješkog mosta nastavlja, istaknuvši da je to strateški projekt za Republiku Hrvatsku i najveći pojedinačni projekt koji se finansira sredstvima EU, a trebao bi biti realiziran do 2020. ili 2021. godine.

"Što se tiče Pelješkog mosta, mislim da je tu Vlada Republike Hrvatske bila sasvim jasna i to sam rekao prije nekoliko dana. Ne samo da se nastavlja projekt izgradnje Pelješkog mosta nego smo dobili osiguranih 357 miliona eura," rekao je novinarima Plenković.
Prijavi grešku


Komentari (163)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...