Regija
0

Hrvatska, Mađarska i Bugarska objavile zajedničku izjavu o Kosovu

FENA
Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH priopćili su u srijedu da su vlade Republike Hrvatske, Republike Mađarske i Republike Bugarske dogovorile objaviti izjavu u vezi njihovih predstojećih nacionalnih odluka o priznanju Kosova.

Hrvatska Vlada izjavu je usvojila u srijedu ujutro na sjednici koja je održana prije sjednice Užeg kabineta.

"Deklaracija o neovisnosti Kosova uslijedila je nakon što su propali svi napori međunarodne zajednice u iznalaženju dogovornog rješenja između Beograda i Prištine o statusu Kosova. U tim okolnostima, promjena neodrživog statusa quo bila je neizbježna. Kosovo je slučaj sui generis proizašao iz jedinstvenih okolnosti raspada bivše Jugoslavije, kao i kontinuiranog razdoblja nazočnosti međunarodne administracije", stoji u toj izjavi u kojoj se ističe da "tri države pridaju izniman značaj najvećem stupnju stabilnosti u Jugoistočnoj Europi i jasnoj europskoj perspektivi za sve države regije".

U izjavi se podsjeća da su se institucije Kosova obvezale, između ostalog usvajanjem relevantnog zakonodavstva, na punu implementaciju načela i rješenja predviđenih u Sveobuhvatnom prijedlogu Posebnog izaslanika Glavnog tajnika UN-a (Ahtisaarijevom planu) o rješavanju statusa Kosova, te da su izrazile spremnost prihvatiti međunarodnu nazočnost na Kosovu u skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

"Odluka o priznanju Kosova zasniva se na sveobuhvatnoj prosudbi te na zaključcima usvojenim od strane Vijeća za opće poslove i vanjske odnose EU od 12. veljače 2007. i 18. veljače 2008. godine, kao i Europskog vijeća od 14. prosinca 2007. godine", nastavlja se u izjavi te dodaje da će tri države nastaviti podupirati aktivnu opredijeljenost EU i NATO-a stabilnosti i izgradnji demokracije na Kosovu.

"Institucije Kosova trebaju pružiti jamstva za multietničku državu, temeljenu na načelima demokracije, vladavine prava, osiguravanja širokih prava za Srbe i ostale zajednice, uključujući njihovo djelotvorno sudjelovanje u svim institucijama", ističe se.

"Tri države izražavaju svoj interes za razvijanjem veza s takvom Srbijom koja održava dobre odnose sa susjedima, ostvaruje gospodarski rast i zadržava svoju europsku orijentiranost, te vjeruju da su europske integracije jedina čvrsta i održiva platforma za gospodarski razvoj, društveni napredak i prosperitet svih država regije, uključujući Srbiju", stoji u izjavi te se dodaje da tri države podržavaju daljnje jačanje veza između Srbije i Europske unije.

Vlade Hrvatske, Mađarske i Bugarske također napominju da su se zalagale za pojednostavljenje viznog režima, te potaknule otvaranje pregovora o liberalizaciji viznog režima sa Srbijom, koji će dovesti do daljnjih olakšica prilikom putovanja njezinih građana. Tri vlade također ističu da budućnost zemalja regije leži u EU, te se zalažu "za što je moguće ranije potpisivanje Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU, kako bi Srbija mogla s vremenom postati država kandidatkinja, a kasnije i punopravna članica Europske unije, koristeći raspoloživu europsku pomoć tijekom cijelog procesa".

"Tri države očekuju nastavak razvoja dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom i jačanje tradicionalnih veza s njezinim narodom", stoji na kraju zajedničke izjave.

Zajednička izjava vlada Bugarske, Mađarske i Hrvatske objavljena je na internetskim stranicama hrvatske Vlade i MVPEI-a. Očekuje se da će tri države u srijedu i službeno priznati Kosovo.