Stjepan Mesić
0

'Hrvatska još nije u potpunoj recesiji'

FENA
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je danas kako smatra da je recesija zahvatila Hrvatsku, ali ne "još potpuno".

"Osobno smatram da još nismo u potpunoj recesiji, ali nas je recesija već zahvatila", odgovorio je Mesić na novinarski upit da prokomentira ocjenu Ekonomskog instituta da je Hrvatska u recesiji.

"Stvari se još mogu držati pod nadzorom i uz dobre mjere i uz suradnju i međunarodnog faktora mislim da možemo prevladati recesiju", rekao je u svom Uredu na tradicionalnoj "Kavi s predsjednikom".

Na novinarski upit misli li na MMF, predsjednik Mesić je odgovorio da "ne treba nikog plašiti MMF-om". "Ta institucija pomaže da se svladaju problemi i da se dođe do privrede koja je akumulativna i koja funkcionira. Ne treba se plašiti", dodao je.

Na upiti je li premijer Ivo Sanader "postupio odgovorno" kad javnost nije izvijestio o mogućim scenarijima krize i je li tu "političku važnu odluku podredio interesu lokalnih izbora", Mesić je odgovorio kako ne želi donijeti "definitivan zaključak".

Smatra da se u trenutku kad se zemlja nalazi u "tako delikatnoj situaciji i kad joj prijeti recesija i manja mogućnost ulaganja i veća nezaposlenost, javnost mora na vrijeme pripremiti na to da se lakše prebrode te teškoće".

"Vlada mora uvijek odlučiti što je bolje, s kojim informacijama izlaziti pred javnost, koje mjere donositi da se prebrode teškoće. To je pitanje političke odluke koje vlade donose u svakoj zemlji. Jesu li išli na vrijeme ili su malo kasnile s informacijama, to je pitanje njihove procjene jer odgovornost je na njima", rekao je.

Predsjednik Mesić je rekao kako je u hrvatska veleposlanstva poslao Državnu reviziju da utvrdi "ima li i gdje problema". Pritom je zanijekao napise da je reviziju poslao kako bi uzvratio udarac ljudima premijera Sanadera.

"Ma nema tu naših i njihovih, za sve veleposlanike uvijek se pronalazi konsenzus", rekao je, dodavši da se on uvijek zalaže da najveći broj veleposlanika budu karijerni, profesionalni službenici.

"Državnu reviziju tražim zato što se svako malo pojave neki problemi i zaključio sam da je najbolje da revizija iziđe i utvrdi za sve, pa ćemo vidjeti", rekao je i dodao da će se reagirati tamo gdje se krši zakon, a pohvaliti gdje sve dobro funkcionira.

U kontekstu prijepora o preveliku trošenju novca za lobiranje predsjednik Mesić je danas rekao kako smatra da Hrvatskoj ne treba zakon o lobiranju jer, kaže, Hrvatska danas ima razgranatu diplomatsku mrežu.

"Svakako sam protiv toga da se izdvajaju velika sredstva za lobiranje, a da nikad nismo saznali koji je rezultat", naglasio je, ponovivši kako su protiv ulaska Hrvatske u Vijeće sigurnosti UN-a glasovali upravo "oni kod kojih smo lobirali, a oni gdje nije potrošena ni kuna glasovali su za nas".

"Postavlja se pitanje zašto se plaćalo to lobiranje, a kad bi se netko malo pozabavio, bilo bi dobro da se vidi čiji su rođaci zaposleni u tvrtkama koje lobiraju za Hrvatsku", rekao je. Na upit misli li na Miomira Žužula, odgovorio je kako ne misli ni na koga, već "misli da toga ima".

Zamoljen da prokomentira pisanje medija o novih 50 milijuna kuna potrošenih u MORH-u bez javnog natječaja, izrazio je nadu da će se to utvrditi te da će "onaj tko se na takav način poigrava novcem poreznih obveznika snositi posljedice".

Predsjednik Mesić je, pohvalivši dobru igru hrvatske rukometne reprezentacije na svjetskom prvenstvu, rekao kako je već do sada učinjeno puno, a da sada "čekamo najveći učinak". Potvrdio je da će nazočiti finalnoj utakmici Hrvatska - Francuska.