|

"Hrvatska je problematična država"

"Hrvatska je problematična država"
0
F
FENA
24.12.2008. u 15:05
9
komentara
0

dijeljenja
"Hrvatska je problematična država" Hrvatski premijer Ivo Sanader
Dok slovenska vlada dokumentom koji je pustila u opticaj prošle sedmice želi dokazati da je zbog navodnog "prejudiciranja granice" s pravom privremeno blokirala pristupne pregovore EU-a s Hrvatskom, slovenski mediji pokrenuli su kampanju u kojoj se tvrdi da je Hrvatska "problematična država" koja, kako navode, ima "granične sporove" sa svim susjednim državama osim s Mađarskom.
"Slovenska blokada je pouka za Srbiju", tvrdi u srijedu ljubljansko "Delo" u prilogu u kojemu konstatira da Hrvatska s tom državom nakon raspada Jugoslavije još nije sklopila sporazum o granici pa bi je Hrvatska na jednak način mogla blokirati u pristupnom procesu.

Vodeći slovenski list piše o nekim problemima budućeg određivanja granice na Dunavu, izvodeći usporedbe s granicom između Hrvatske i Slovenije na rijeci Muri, gdje se također katastarska i prirodna granica ne poklapaju u potpunosti, ali i o reakcijama nekih dužnosnika i medija u Srbiji povodom slovenske blokade.

"Delo" tako iz srbijanskog tiska izdvaja ocjenu beogradske "Politike" da je reakcija Ljubljane na pristupnoj konferenciji s Hrvatskom pokazala "što znači biti punopravna članica, a što samo kandidatkinja", te da je Slovenija zbog graničnog spora s Hrvatskom u Bruxellesu pokazala odnos koji je u pristupnim pregovorima sa Slovenijom prakticirala Italija.

List prenosi i izjavu imenovanog ambasadora Srbije u Njemačkoj Ive Viskovića kako ne vjeruje da će takav odnos Hrvatska pokazivati prema Srbiji iako je to, kako je dodao u svojoj izjavi, "teoretski moguće".

"Delo navodi da Hrvatska, osim sa Slovenijom, ima i spor oko granice na moru s Crnom Gorom, dok je ljubljanski list "Indirekt" u svom broju od srijede "nabrojao" sve potencijalne "granične sporove" sa susjednim državama nastale na području bivše SFRJ.

Na granici sa Slovenijom to su, navodi Indirekt, Piranski zaljev, granica na Muri i Sveta Gera, s Crnom Gorom - poluotok Prevlaka, s BiH - granica na Uni kod Kostajnice, granica kod Željave (Bihać) i kod Martin Broda, dok su sa Srbijom sporne točke granica na Dunavu i kod Principovca blizu Iloka.

List podsjeća da se u slovenskom dokumentu, koji je prošle sedmice objavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, spominje kako Hrvatska većinu graničnih prijelaza prema Srbiji službeno označava kao "privremene" jer granica još nije potvrđena međunarodnim ugovorom, dok granični prijelaz Plovanija-Sečovlje u Istri navodi kao stalni prijelaz, iako Slovenija smatra da u tom sektoru granica još nije konačna i formalizirana međudržavnim sporazumom.

Temeljem toga list ističe tezu koju su u prošlosti često isticali slovenski političari i tvrdi da su granični sporovi Hrvatske sa susjednim državama "više pravilo nego izuzetak".
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...