|

Hrvatska je izložena "cunamiju korupcije"

Hrvatska je izložena "cunamiju korupcije"
0
F
FENA
9.12.2008. u 19:06
2
komentara
0

dijeljenja
Hrvatska je izložena "cunamiju korupcije"
Hrvatska je izložena "cunamiju korupcije", što vuče korijene još od otuđivanja novca koji su iseljenici slali za pomoć u Domovinskom ratu, izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u ponedjeljak navečer tokom susreta s Hrvatima u New Yorku.
"Hrvatska je u opasnosti od 'cunamija' korupcije. Dok ste vi ovdje u iseljeništvu za vrijeme rata skupljali novac i pomagali Hrvatsku, stizala je pomoć Hrvatskoj, ali je dio stizao i 'majstorima' u ruke, koji su to prebacili na svoje račune", rekao je Mesić.

Oni su i poslije rata nastavili s istim "poslom", kazao je i dodao kako je "važno imati sustav koji će obraniti društvo i državu od onih koji na nedozvoljen način pokušavaju doći do kapitala koji su drugi stvarali".

Korupcije ima svugdje, no Hrvatska je pravna država, a u pravnim se državama korupcija otkriva i procesuira, istaknuo je predsjednik Mesić.

Pred stotinjak okupljenih hrvatskih iseljenika iz New Yorka, većinom uglednih poslovnih ljudi, liječnika, znanstvenika i intelektualaca, Mesić je govorio i o suđenjima za ratne zločine, pred Haškim sudom (ICTY) i pred sudovima u Hrvatskoj.

U tom je kontekstu izrazio očekivanje "da će se u Hrvatskoj zatvoriti knjiga Domovinskog rata, jer nema novih optužnica, a predmeti koji su pred sudovima će se riješiti".

S ponosom je naglasio kako je Hrvatska danas, kao predsjedavajuća Vijeća sigurnosti UN-a, u položaju da daje svoj glas o mnogim pitanjima svjetskog mira i sigurnosti, uključujući i "globalni terorizam" o kojem će se danas održati tematska raprava Vijeća.

"Globalni terorizam traži i globalni odgovor. Moramo pomoći da svijet otkloni ambijent u kojem se rađa terorizam - pitanje siromaštva, zavisnosti i ostalog", kazao je hrvatski predsjednik, koji će predsjedavati tematskom sjednicom Vijeća sigurnosti UN-a.

Za raspravu na sjednici prijavilo se 25 zemalja članica UN-a, pored 15 članica Vijeća sigurnosti, a očekuje se da ni tih 40 zemalja nije konačna brojka, te da bi još pet od 10 zemalja moglo sudjelovati, doznaje se u Stalnoj misiji RH pri UN-u.

Predsjednik Mesić, prenosi Hina, izrazio je priznanje veleposlaniku Nevenu Jurici i članovima Stalne misije RH pri UN-u za kvalitetno zastupanje hrvatskih interesa u Vijeću sigurnosti UN-a.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...