Vukli i šamarali demonstrante
69

Hrvatska javnost šokirana načinom na koji policija uvodi red

Klix.ba
Na YouTubeu se pojavio video koji prikazuje kako policija u Rijeci primjenjuje silu nakon protesta protiv Vlade RH, a kojeg su jučer organizirali Anonymousi i Occupy Croatia.

Nakon protesta je došlo do manjeg sukoba s policijom, a sve je rezultiralo privođenjem 11 demonstranata, piše Jutarnji.hr.

Snimka na YouTubeu pokazuje kako policija primjenjuje silu nad demonstrantima, jer su se, kako kažu u PU Rijeka, oglušili na njihovo naređenje.

Demonstranti navodno nisu htjeli pokazati ličnu kartu, a prije toga su uništavali imovinu iscrtavajući grafite i uništavajući boje na pročeljima zgrada.

Video koji je osvanuo na YouTubeu nosi naziv "Policija tuče cure", a demonstranti su ispod napisali svoju verziju događaja.

"Ovaj video je snimljen pola sata nakon mirnog protesta. Prošetali smo po korzu, pjevali, i razišli se. Krenuli smo na kafu i u napuštenoj ulici su nas napali policajci.

Prvo su dvojica u civilu potrčala i vukli i čupali dečka koji je, kad su ga ščepali, počeo vikati ‘upomoć’. Mi smo se okrenuli, neki su ga ulovili da ga ne odvuku, na to je stado policije odnekuda dotrčalo i počelo je, ovo što je na videu. Cura koja je na videu nije pijana, nije popila kap alkohola. Nije pubertetlija, nego odrasla osoba sa velikim srcem i dušom. Dečko s početka opisa videa je njen dečko, pred kojeg je stala i rukama ga obuhvatila iza sebe. To je sve šta je ona ‘napravila’. Bacili su ih na pod, čupali, šamarali. Jedino što su ‘krivi’, jer su se grčevito držali jedno za drugo dok su ih policajci maltretirali.

Curu je policajac ošamario više puta, nakon toga se opirala i nakon toga je mlatila nogama. Nisu napali samo njih, nego i djevojku od 19 godina, koja je plakala i vikala i molila da je puste. Nas par ostalih smo snimali što više možemo, da pustimo u javnost i da ljudi saznaju što se događa u ovom našem prekrasnom svijetu.

Cura i dečko koji su napadnuti, ničime ovo nisu izazvali, osim, možda jednim činom. Sram ih bilo, na protestu su na megafon pjevali pjesmu: Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može… Sram ih bilo, tako pjevat, jel da ljudi? Da, ovo je ‘slobodna zemlja’, draga nam i mila. Mi smo ti koji su zarobljeni, ali samo u svojim ograničenim umovima”, stoji u opisu videa na YouTubeu.