Regija
0

Hrvatska: Ivo Sanader došao na sud prvi put sa slobode

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader jutros je stigao na ročište na Županijskom sudu u Zagrebu u pratnji svojih dvoje odvjetnika Jadranke Sloković i Čede Prodanovića.

Ovo je prvi  put da Sanader nakon višegodišnjeg boravka u pritvoru dolazi na ročište sa slobode, odnosno iz svoje obiteljske kuće u Kozarčevoj ulici.

Ročište se održava zbog slučaja slučaju Planinska. Naime, bivši premijer Sanader optužen je da je primio 17 milijuna kuna (2,25 milijuna eura) provizije prilikom kupnje zgrade u vlasništvu Stjepana Fiolića za Ministarstvo regionalnog razvoja.

Na ročište je došao i Stjepan Fiolić, vlasnik poznatog hrvatskog lanca mesnica.

U novembru 2012. Sanader je nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora u slučaju Hypo i INA-MOL. Nakon odluke Ustavnog suda donesene prošli tjedan, pušten je iz pritvora u Remetincu s obrazloženjem da nema opasnosti od bijega optuženog.

Za slučaj Fimi Media Vrhovni sud je u septembru ove godine poništio također nepravomoćnu presudu.

Sanader je bio u istražnom zatvoru u Remetincu od novembra 2012. kada mu je izrečena prva, kasnije ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Prije toga, Sanader je zbog bijega krajem 2010. bio pritvoren u Austriji.