Regija
2

Hrvatska ima sve više lažnih apoteka

Klix.ba
Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) upozorilo je u utorak na sve učestaliju pojavu nedozvoljenog, lažnog ili neprimjerenog korištenja naziva "apoteka" koju koriste pravne i fizičke osobe i time dovode u zabludu korisnike svojih usluga te narušavaju vjerodostojnost apotekarske djelatnosti kao dijela zdravstvene zaštite.

U HFD-u navode kako je u posljednje vrijeme bilo nekoliko medijskih objava u kojima su se kao apoteke oglašavale određene privredne inicijative, što je Hrvatska ljekarnička komora (HLJK) prijavila inspekciji Ministarstva zdravlja.

U Hrvatskoj treba poticati privatno poduzetništvo, ali u zakonski dozvoljenim okvirima koji ne izigravaju zakonodavstvo, pravo na sigurnost, zdravlje i zdravstvenu zaštitu, ističe u saopštenju HFD.

Upozoravaju kako neki, žaleći se na složenost i nepotrebnost administracije i papirologije žele otvoriti kompanije u jednom danu zloupotrebljavajući naziv "apoteka", a nemaju na to nikakvo zakonsko pravo.

"Pritom koriste tržišno napadne metode i oglašavanje koje je u apotekarskoj struci strogo zakonski regulirano, nanoseći štetu apotekarskom zvanju i povjerenje u zdravstvenu zaštitu u kojoj apotekar sudjeluje", prenosi Index.hr.

Apotekarska djelatnost definirana je Zakonom o ljekarništvu kao javna služba, za opskrbu i izradu lijekova te opskrbu medicinskih proizvoda pučanstvu koja se obavlja u apotekama, u okviru mreže primarne zdravstvene zaštite. Smiju je obavljati samo magistri farmacije (apotekari) s fakultetskim obrazovanjem za zvanje magistra farmacije te odobrenjem za samostalan rad (licencom), upisani u registar pri HLJK.

Iz HFD-a stoga poručuju kako trgovina koja nema dozvolu da opskrbljuje stanovništvo lijekovima ne smije u svom nazivu sadržavati riječ "apoteka" jer je zabranjeno korištenje tog naziva pravnoj osobi koja ne obavlja apotekarsku djelatnost.