"Podivljali vagon"
42

Hrvatska ima novog heroja: Željezničar zaustavio voz tako što je uskočio u njega

B. H.
Screenshot: RTL
Screenshot: RTL
Marko Lončarević, željezničar iz Hrvatskih željeznica, uspio je na željezničkoj stanici u Dugom Selu zaustaviti voz koji je iskočio iz šina.

Lončarević čekao je na svom radnom mjestu teretni voz na putu iz Koprivnice prema Zagrebu. Kad je polovica od 26 vagona već prošla, primijetio je iskru na posljednjem od njih.

"Prvo sam posumnjao da možda koči, da je zategnuta ručna kočnica ili nešto slično. Ali kad je zadnji vagon bio 50-ak metara od ureda, vidio sam da je vagon izletio iz tračnica. Poskakivao je, kako da nazovem to, na šinama", kazao je Lončarević.

U roku od nekoliko sekundi morao je razmotriti mogućnosti rješenja.

"Jedini mogući način najbržeg zaustavljanja voza bio je skočiti na voz, na sam vagon, odvrnuti ventil zračnog voda, istjerati zrak iz glavnog zračnog voda kako bi zaustavio voz", dodao je Lončarević.

Foto: Slavko Midzor / Pixsell
Foto: Slavko Midzor / Pixsell

Nakon sretnog ishoda ostale su oštećene samo šine i uništeni peron koji je tokom incidenta u utorak bio prazan. Povrijeđenih nije bilo.

"Ne znam koliko je to bilo opasno. Radio sam na željezničkj stanici devet godina kao skretničar s jako dobrim momcima koji su mi pokazali stvari gdje se svakodnevno radi s pokretnim vagonima. Moglo bi se reći da sam imao iskustva sa zaustavljanjem vozova", kazao je Lončarević.

Još se istražuje zašto je voz iskočio iz šina.

Poznato je i šta čeka Lončarevića koji je spriječio najgori scenarij za teretni voz od 2.000 tona.

"Pohvalimo našeg radnika, koji je svojom hrabrošću, znanjem i iskustvom te brzom reakcijom spriječio veću štetu. Uprava HŽ Infrastrukture će ga novčano nagraditi za ovu akciju", kazala je predstavnica Hrvatskih željeznica Željka Miša.