Regija
0

Hrvatska i UNHCR rješavaju probleme bivših nositelja stanarskog prava

FENA
Hrvatska će vlada ove i iduće godine u suradnji s Visokim povjereništvom Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) riješiti problem oko tri hiljade izbjeglih Srba bivših nositelja stanarskoga prava, najavili su u srijedu u Zagrebu potpredsjednik vlade Slobodan Uzelac i šef UNHCR-a u Hrvatskoj Wilfried Buchhorn.

Vlada je, rekao je Uzelac, preuzela obvezu da u "ovoj i idućoj godini po formuli stambenog zbrinjavanja riješi stanje za one ljude koji su podnijeli zahtjev". To znači, objasnio je, da će te osobe dobiti slobodan stan u vlasništvu države, ili će im država izgraditi stan na tržištu ili će, što je, prema Uzelčevim riječima novost, u dogovoru s državom dobiti građevinski materijal ili državni novac za izgradnju stambene jedinice.

Prema planu, riječ je o oko tri hiljade ljudi, a riješit će se ove godine njih hiljadu, a druge dvije hiljade dogodine, rekao je Uzelac novinarima nakon sastanka s Buchhornom i dodao da će se prvo raditi u Zagrebu i Osijeku.

Po Buchhornovim riječima, ljudi moraju biti informirani kako bi odlučili žele li se vratiti ili se integrirati u zajednicu u kojoj su sada. UNHCR će pomoći hrvatskoj vladi da se olakša ta komunikacija, kako bi zainteresirane osobe odlučile kako riješiti svoj problem.

Na redovnom sastanku s Buchhornom koji ga je izvijestio o planovima za pomoć u ovoj i idućim godinama, Uzelac je zahvalio UNHCR-u na dosadašnjoj pomoći.

"Dosadašnji napori u pomaganju u povratku izbjeglica dragocjeni su. Riječ je o direktnoj pomoći i indirektnoj, preko nevladinih organizacija".