{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska i formalno zaključila pregovore sa EU!

S
30.6.2011. u 20:15
0
22
Hrvatska i formalno zaključila pregovore sa EU!
0
Hrvatska i formalno zaključila pregovore sa EU!
Hrvatska je večeras i formalno zaključila pregovore s Evropskom unijom, nakon što su zatvorena i četiri posljednja poglavlja - Pravosuđe i osnovna prava, Tržišna konkurencija, Finansijske i budžetske odredbe i Ostala pitanja.
Pravosuđe i Tržišna konkurencija, uz dodatak priprema za ulazak u šengenski prostor bez unutrašnjih granica, Evropska komisija će posebno pomno nadzirati sve do punopravnog članstva. Do ulaska u članstvo moraju biti potpisani ugovori o privatizaciji brodogradilišta.

Praćenje će biti redovno i za sva ostala pregovaračka područja. Zastane li Hrvatska u ispunjavanju onog što je obećala, Brisel će je upozoriti, a ogluše li se hrvatske vlasti na prvu opomenu, članice će preduzeti odgovarajuće mjere koje ipak neće uključivati odgađanje hrvatskog ulaska u Uniju.

U posljednjem pregovaračkom paketu preciziran je i iznos novca koji će u blagajni Unije biti rezervisan za Hrvatsku u prvoj godini njenog članstva.

Od 1. jula do 31. decembra 2013. godine Hrvatska u blagajnu Unije mora uplatiti članarinu od 267 miliona eura, a iz Unije može, pripremi li kvalitetne projekte, povući 800 miliona eura. Dakle, za jedan uloženi euro može, u idealnim uslovima, dobiti tri eura EU.

Uz to, postoje i fiksni iznosi koji će biti uplaćeni direktno u hrvatski budžet, poput 93 miliona eura za poljoprivredu ili 40 miliona za pripreme za ulazak u Šengen.

Ipak, do punih iznosa iz Unijinih fondova Hrvatska će doći postupno kao i sve dosadašnje nove članice, tek za nekoliko godina, tačnije 1. jula 2015. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: