{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska i formalno zaključila pregovore sa EU!

S
30.6.2011. u 20:15
0
22
Hrvatska i formalno zaključila pregovore sa EU!
0
Hrvatska i formalno zaključila pregovore sa EU!
Hrvatska je večeras i formalno zaključila pregovore s Evropskom unijom, nakon što su zatvorena i četiri posljednja poglavlja - Pravosuđe i osnovna prava, Tržišna konkurencija, Finansijske i budžetske odredbe i Ostala pitanja.
Pravosuđe i Tržišna konkurencija, uz dodatak priprema za ulazak u šengenski prostor bez unutrašnjih granica, Evropska komisija će posebno pomno nadzirati sve do punopravnog članstva. Do ulaska u članstvo moraju biti potpisani ugovori o privatizaciji brodogradilišta.

Praćenje će biti redovno i za sva ostala pregovaračka područja. Zastane li Hrvatska u ispunjavanju onog što je obećala, Brisel će je upozoriti, a ogluše li se hrvatske vlasti na prvu opomenu, članice će preduzeti odgovarajuće mjere koje ipak neće uključivati odgađanje hrvatskog ulaska u Uniju.

U posljednjem pregovaračkom paketu preciziran je i iznos novca koji će u blagajni Unije biti rezervisan za Hrvatsku u prvoj godini njenog članstva.

Od 1. jula do 31. decembra 2013. godine Hrvatska u blagajnu Unije mora uplatiti članarinu od 267 miliona eura, a iz Unije može, pripremi li kvalitetne projekte, povući 800 miliona eura. Dakle, za jedan uloženi euro može, u idealnim uslovima, dobiti tri eura EU.

Uz to, postoje i fiksni iznosi koji će biti uplaćeni direktno u hrvatski budžet, poput 93 miliona eura za poljoprivredu ili 40 miliona za pripreme za ulazak u Šengen.

Ipak, do punih iznosa iz Unijinih fondova Hrvatska će doći postupno kao i sve dosadašnje nove članice, tek za nekoliko godina, tačnije 1. jula 2015. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: