Regija
0

Hrvatska: HDZ i Most danas pregovaraju o sastavljanju Vlade

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Čelnici HDZ-ove Domoljubne koalicije i Mosta danas nastavljaju pregovore o sastavljanju nove Vlade, a iz Mosta se neslužbeno saznaje da bi sastanak trebao početi 'iza podne', ali tačna satnica još nije utvrđena.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko putem medija najavio je da će Mostu prezentirati njihovu shemu Vlade te predložiti plan reorganizacije javne uprave. Upozorio je i na potrebu drastičnog smanjenja broja državnih agencija, zavoda, ureda i javnih ustanova, kojih je sada više od 200. Odluku o ministrima donijet će mandatar Tihomir Orešković, rekao je.

Most je javno iznio zahtjev za Ministarstvom unutrašnjih poslova, a njihov glasnogovornik Nikola Grmoja taj zahtjev obrazlaže potrebom učinkovite borbe protiv kriminala i korupcije. Iz Mosta se neslužbeno saznaje kako će tražiti i resore javne uprave, pravosuđa, zaštite okoliša, poljoprivrede, poduzetništva.

Pred čelnicima dviju stranaka trebao bi se naći i prijedlog o osnivanju holdinga, koji bi obuhvatio sva javna i državna poduzeća, a broj bi se ministastava, prema neslužbenim najavama, trebao smanjiti sa 20 na 17. Jedno od ministarstava trebalo bi biti i ono za demografsku obnovu.

Iz HDZ-a su najavili i drastično smanjivanje broja agencija i zavoda, a novost bi trebao biti i jedinstveni ured za nabavu. HDZ je najavio reorganizaciju javne uprave s ciljem ravnomjernog razvitka Hrvatske.

Čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko na svom Facebooku je poručio kako imaju planove koji mogu potaknuti otvaranje velikog broja radnih mjesta i biti zamašnjak privrednog oporavka.

"Počet ćemo ih provoditi tako da nam osiguraju i ranomjerniji razvitak Hrvatske", naveo je Karamarko. Zagreb, Split Osijek i Rijeka trebaju biti centri koji će svoju gospodarsku moć širiti oko sebe i zbog toga, kaže Karamarko, ti projekti imaju veliko političko značenje. "Mladim ljudima moramo u Hrvatskoj osigurati poslove, a iseljeništvu mogućnost povratka i kvalitetnog ulaganja", naglasio je predsjednik HDZ-a.

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja ističe u medijima kako se razgovaralo i o spajanju resora poduzetništva s privredom, a logično bi im, kaže, bilo i izdvajanju energetike iz privrede te spajanju s resorom zaštite okoliša.

HDZ će, navode također mediji, tražiti ukidanje mjesta prvog potpredsjednika Vlade. Umjesto njega predlažu funkciju zamjenika. Umjesto dosadašnja tri predlaže se četiri potpredsjednika Vlade. Uz dosadašnje, za društvene i gospodarske djelatnosti, novost je potpredsjednik za domovinsku sigurnost jer, smatraju iz HDZ-a, Hrvatska već niz godina nema strategiju domovinske sigurnosti. Predlaže se i potpredsjednik Vlade bez portfelja.

Kao kandidati za te četiri pozicije mediji spominju čelnike HDZ-a i Mosta, Tomislava Karamarka i Božu Petrova, Mostovog Ivana Lovrinovića i HSS-ovca Branka Hrga.