Regija
0

Hrvatska: Fondacija Jolie-Pitt donirala sredstva Udruženju za slobodu odgoja

FENA
Udruženje za promicanje pluralizma u društvu Forum za slobodu odgoja dobila je od zaklade Jolie-Pitt sredstva za provedbu projekta "Ključ za mir – odgoj za mir", namijenjenog poticanju izgradnje kulture demokratske i nenasilne komunikacije među djecom i mladima ali i u široj lokalnoj zajednici.

Riječ je o projektu kojem je glavni cilj promocija obrazovanja za mir te medijacije kao uspješne metode nenasilnog rješavanja sukoba.

Kako se ističe u saopćenju Foruma, do saradnje sa Fondacijom Jolie–Pitt došlo je u oktobru prošle godine kada se to Udruženje uključilo u akciju "7 kuna za sigurnu igru!" koju je pokrenula Osnovna škola Milan Brozović iz Kastva, a čiji je cilj bilo prikupiti značajniji iznos sredstava koja će se donirati za razminiravanje područja u Hrvatskoj koja su još uvijek zahvaćena minama.

Jolie je tom prilikom poslala pismo podrške akciji ali i Forumu za slobodu odgoja, poručivši kako je obrazovanje za mir izuzetno važno u promicanju stabilnog, demokratskog društva.

"Napori Foruma za slobodu odgoja u obrazovanju mladih u nenasilnom rješavanju sukoba od ključne su važnosti za izgradnju trajnog mira", napisala je Jolie.

Zahvaljujući donaciji Fondacije Jolie-Pitt, osnovane 2003. sa svrhom pomoći u humanitarnim krizama u svijetu, Forum će tokom ove godine u sklopu projekta "Ključ za mir – odgoj za mir" u školama Ličko-senjske i Istarske županije organizirati edukacije iz medijacije i nenasilnog rješavanja sukoba, kako bi u svom radu mogli promovirati koncept obrazovanja za mir, ističe se u priopćenju.