Hrvatska: Dogovor sa Mostom ili novi parlamentarni izbori

A
Anadolija
13.11.2015. u 12:22
0
10
Hrvatska: Dogovor sa Mostom ili novi parlamentarni izbori
0
Hrvatska: Dogovor sa Mostom ili novi parlamentarni izbori Božo Petrov (Foto: Anadolija)
Nakon što dvije velike koalicije, HDZ-ova i SDP-ova, na izborima u nedjelju nisu dobile potreban broj od 76 mandata sa samostalno formiranje nove Vlade Hrvatske, ključnu ulogu dobio je Most nezavisnih lista, sa 19 osvojenih mandata.
Obje koalicije žele pridobiti članove Mosta, koji u postizbornim danima puca po šavovima“.

Predstavnici Domoljubne koalicije sastali su se danas u središnjici HDZ-a kako bi se pripremili za pregovore sa 18 preostalih članova Mosta Bože Petrova koji ulaze u Sabor.

Na izborima je Domoljubna koalicija dobila 59 mandata, što znači da im je potrebno još 17 mandata da bi imali 76 potrebnih za formiranje većinske vlade, u čemu može pomoći Most.

Nacionalno vijeće Mosta izbacilo je jučer jednog od svojih najvažnijih članova Dragu Prgometa, bivšeg potpredsjednika HDZ-a, zbog navodno samoinicijativnog sastanka sa Zoranim Milanovićem, aktuelnim premijerom Hrvatske u liderom SDP-a.

Milanović predvodi koaliciju Hrvatska raste, koja je osvojila 56 mandata, s tim da je IDS sa tri osvojena mandata očekivani koalicijski partner, kao i manjine.

Čelnik Mosta Božo Petrov ponudio je tzv. vladu nacionalnog jedinstva u kojoj bi Most bio moderator između ujedinjenih HDZ-a i SDP-a, no taj je prijedlog najprije odbio lider HDZ-a Tomislav Karamarko.

Ukoliko se veći dio mandatara Mosta ne priključi jednoj od koalicija, HDZ-ovoj Domoljubnoj koaliciji ili SDP-ovoj koaliciji Hrvatska raste, Hrvatsku će čekat novi parlamentarni izbori sa neizvjesnim rezultatom, smatraju analitičari.


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: