Kršenje crkvene discipline
0

Hrvatska: Dobio mandat u Saboru ali i zabranu propovijedanja

FENA
Don Ivan Grubišić
Don Ivan Grubišić
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić izrekao je "kaznu suspenzije ispovijedanja, propovijedanja i slavljenja mise te zabranu nošenja svećeničkog odijela don Ivanu Grubišiću", koji je na protekle izbore išao sa svojom nezavisnom listom i dobio mandat u Hrvatskom saboru.

"Kazna obustave - suspenzije čina vlasti Svetoga reda don Ivanu Grubišiću posljedica je aktivnog sudjelovanja u politici osnivanjem stranke tzv. Građanske inicijative; prihvaćanja javne službe saborskog zastupnika koja sa sobom nosi sudjelovanje u vršenju građanske vlasti; nepriličnog ponašanja koje je tuđe svećeničkom pozivu; te ustrajnog neposluha prema svom Ordinariju", navodi se u saopćenju Ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije u kojemu se napominje da don Ivan Grubišić zadržava pravo na primanje određene mirovine kao i svi drugi umirovljeni svećenici.

U priopćenju se kaže da je kaznu nadbiskup "bio prisiljen izreći budući da su ostali bez uspjeha svi pokušaji Ordinarija da ga, kako prije tako i za vrijeme izborne kampanje, odvrati od kršenja crkvene discipline".

Pošto je saslušao mišljenje Vijeća konzultora, nadbiskup je kaznu izrekao 2. siječnja "polazeći od svoje dužnosti ordinarija i poštivanja kanonskih propisa, a radi dobra Crkve te nakon višekratnih upozorenja, opomena i osobnog razgovora s don Ivanom Grubišićem, zbog toga što se ne želi pokoriti onomu što mu je zakonom zabranjeno, već i dalje ustrajava u neposlušnosti".

"Ideje, premda poželjne i nužne ovome društvu koje je, među ostalima i don Ivan Grubišić zastupao i na temelju kojih je postigao svoj izborni rezultat zajedno s ostalim sudionicima izbora, ne mogu biti opravdanjem njegovom aktivnom sudjelovanju u politici. Kao svećenik, pozvan je uvijek i prvenstveno poštivati norme svoje Crkve, a ne ih kršiti da bi ostvario neki svoj politički cilj", stoji u saopćenju.

"U svojoj Odluci od 2. januara 2012., nadbiskup naglašava da ovu kaznu svomu svećeniku izriče žalosna srca i želi da mu izrečena crkvena kazna bude učinkovit lijek odustajanja od stavova suprotnih crkvenim zakonima, te pridonese promjeni tvrdokornog stava suprotna dostojanstvu poziva i poslanja svećenika Katoličke Crkve", navodi se u saopćenju.