{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska danas završava popis stanovništva

F
28.4.2011. u 08:56
0
2
Hrvatska danas završava popis stanovništva
0
Hrvatska danas završava popis stanovništva
Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Hrvatskoj u završnoj je fazi te će se u skladu s planom završiti danas u 22 sata, do kada će raditi popisni centri, izvijestio je hrvatski Državni zavod za statistiku (DZS).
Prvi, tj. preliminarni rezultati objavit će se do 30. juna 2011., a sadržavat će podatke o ukupnom broju popisanih osoba te ukupnom broju stanovnika, kućanstava i stambenih jedinica na nivou Republike Hrvatske, županija, gradova/općina i naselja. Konačni rezultati popisa bit će objavljeni tokom 2012. godine, prema programima publiciranja i kalendarima objavljivanja statističkih podataka Državnog zavoda za statistiku.

Za popis koji je ove godine trajao četiri sedmice već sada se može reći da je proveden uspješno i u skladu s planom, ističu u DZS-u. Građanima, koji su u pravilu pozitivno reagirali na popis, zahvaljuju na odazivu i sudjelovanju u popisu, a medijima na primjerenom praćenju ove velike akcije.

Podsjećaju i kako se ove godine, za razliku od prethodnog popisa 2001. godine, nisu popisivali hrvatski građani u inostranstvu po diplomatsko-konzularnim predstavništvima i to zbog međunarodno usporedive definicije ukupnog stanovništva, u skladu s Uredbom Evropskog parlamenta i Vijeća Evropske unije o Popisima stanovništva i stanova te Preporukama konferencije evropskih statističara za popise stanovništva i stanova 2010. godine.

Prema toj definiciji od osoba koje su odsutne u inostranstvu godinu dana i duže, u ukupno stanovništvo uključuju se samo one osobe koje u zemlju dolaze sedmično. Kako je popisivanje ove godine trajalo četiri sedmično, te su osobe popisivači tokom popisivanja zatekli u njihovim kućanstvima ili su za njih podatke dali članovi njihovih kućanstava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: