{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska danas završava popis stanovništva

F
28.4.2011. u 08:56
0
2
Hrvatska danas završava popis stanovništva
0
Hrvatska danas završava popis stanovništva
Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Hrvatskoj u završnoj je fazi te će se u skladu s planom završiti danas u 22 sata, do kada će raditi popisni centri, izvijestio je hrvatski Državni zavod za statistiku (DZS).
Prvi, tj. preliminarni rezultati objavit će se do 30. juna 2011., a sadržavat će podatke o ukupnom broju popisanih osoba te ukupnom broju stanovnika, kućanstava i stambenih jedinica na nivou Republike Hrvatske, županija, gradova/općina i naselja. Konačni rezultati popisa bit će objavljeni tokom 2012. godine, prema programima publiciranja i kalendarima objavljivanja statističkih podataka Državnog zavoda za statistiku.

Za popis koji je ove godine trajao četiri sedmice već sada se može reći da je proveden uspješno i u skladu s planom, ističu u DZS-u. Građanima, koji su u pravilu pozitivno reagirali na popis, zahvaljuju na odazivu i sudjelovanju u popisu, a medijima na primjerenom praćenju ove velike akcije.

Podsjećaju i kako se ove godine, za razliku od prethodnog popisa 2001. godine, nisu popisivali hrvatski građani u inostranstvu po diplomatsko-konzularnim predstavništvima i to zbog međunarodno usporedive definicije ukupnog stanovništva, u skladu s Uredbom Evropskog parlamenta i Vijeća Evropske unije o Popisima stanovništva i stanova te Preporukama konferencije evropskih statističara za popise stanovništva i stanova 2010. godine.

Prema toj definiciji od osoba koje su odsutne u inostranstvu godinu dana i duže, u ukupno stanovništvo uključuju se samo one osobe koje u zemlju dolaze sedmično. Kako je popisivanje ove godine trajalo četiri sedmično, te su osobe popisivači tokom popisivanja zatekli u njihovim kućanstvima ili su za njih podatke dali članovi njihovih kućanstava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: