Kamen spoticanja
521

Hrvatska danas počinje graditi Pelješki most, dok nadležni u BiH obećavaju tužbu

Klix.ba
Pelješki most
Pelješki most
Hrvatska danas zvanično počinje graditi Pelješki most, kamen spoticanja između naše zemlje i Hrvatske. Izvođač radova bit će kineski konzorciji koji je bio najbolji na međunarodnom tenderu. Zbog neslaganja s gradnjom mosta BiH prema najavama BiH će tužiti Hrvatsku.

Kineska kompanija "China Road and Bridge Corporation" trebala bi početi sprovoditi u djelo ono što je pokušalo nekoliko bivših hrvatskih premijera. Ivo Sanader je dva puta pokušavao započeti izgradnju mosta.

Novac je osiguran zahvaljujući Evropskoj uniji. U konačnici će most koštati nešto više od 526 miliona eura od čega Evropska unija projekt sufinansira s 357 miliona eura bespovratnih sredstava, odnosno s 85 posto prihvatljivih troškova.


Rok za gradnju je 36 mjesec. Most će biti dug 2.404 metra i visok 55 metara. Hrvatska smatra da su te dimenzije odgovarajuće i za BiH zbog čega poručuju da nema ništa sporno u gradnji mosta.

Ipak, zvaničnici BiH negoduju zbog početka gradnje jer BiH nikada nije s Hrvatskom riješila pitanje granice na moru. Brojni stručnjaci smatraju da će BiH gradnjom Pelješkog mosta biti oštećena te da neće imati nesmetani izlaz na otvoreno more.

U međuvremenu se spominje i tužba koju bi član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović trebao podnijeti sudu u Strazburu.