Vesna Pusić
0

Hrvatska će vjerojatno prihvatiti Rehnovu inicijativu

FENA
Hrvatska će vrlo vjerojatno prihvatiti inicijativu Europske komisije (EK), odnosno angažiranje skupine za rješenje graničnog spora i deblokiranje hrvatskih pristupnih pregovora, izjavila je u četvrtak na večer na Bledu u Sloveniji predsjednica hrvatskog Nacionalnog odbora za suradnju s EU-om Vesna Pusić.

Zagreb će vrlo vjerojatno prihvatiti tu inicijativu, ali pod uvjetom da se definira mandat i zadaća te skupine i da se odmah deblokiraju hrvatski pristupni pregovori, izjavila je Vesna Pusić nakon sudjelovanja na konferenciji o proširenju EU-a na države jugoistočne Europe koju je organizirala zastupnička skupina liberalnih i demokratskih stranaka u europskom parlamentu.

Konferenciji je nazočio i europski povjerenik za proširenje Olli Rehn. Pusić je nazočila konferenciji kao predsjednica HNS-a, a osim nje su na konferenciji bili i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić te potpredsjednik HSLS-a Dražen Breglec.

Na završetku konferencije, na kojoj su sudjelovali i predstavnici drugih liberalnih stranaka iz susjednih zemalja, Pusić je izjavila da će Zagreb prihvatiti posredništvo EK-a, ali da Hrvatska i dalje zastupa stajalište da spor treba riješiti pred međunarodnom pravosudnom ustanovom.

Na pitanje da li je Rehnovo stajalište da Hrvatska i Slovenija za pomoć EK-a u sporu ne smiju postavljati uvjete, rekla je da Rehn nije govorio da prihvaćanje inicijative mora biti bezuvjetno, nego da ni Hrvatska ni Slovenija ne smiju postavljati "nemoguće uvjete" koji bi praktično onemogućili djelovanja Ahtisaarijeve skupine.

Vesna Pusić komentirala je i odluku slovenske vlade da obustavi djelovanje svog djela međudržavnog povjerenstva za arbitražu, rekavši da je to vjerojatno priprema za početak djelovanja Ahtisaarijeve skupine.

Hrvatski državni vrh i čelnici parlamentarnih stranaka u ponedjeljak su osnovali radnu skupinu koja bi u roku od tjedan dana trebala pripremiti tekst kojim će Hrvatska odgovoriti na prijedlog Europske komisije da se granična pitanja sa Slovenijom rješavaju posredovanjem.