{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Hrvatska će u EU bez davanja centimetra teritorija'

F
11.3.2009. u 15:06
0
2
'Hrvatska će u EU bez davanja centimetra teritorija'
0
'Hrvatska će u EU bez davanja centimetra teritorija'
Foto: Reuters
Hrvatski premijer Ivo Sanader danas je sa saborske govornice poručio kako je uvjeren da će Hrvatska, uprkos slovenskoj blokadi pregovora, u Evropsku uniju ući bez davanja i najmanjeg dijela svoga teritorija, ističući da su sve ostale rasprave, pa i špekulacije o datumu ulaska u Uniji, u ovom trenutku irelevantne.
"Siguran sam da ćemo ući u EU bez davanja i centimetra svoga teritorija", rekao je premijer u aktuelnom prijepodnevu, pozvavši političare i medije da se više ne bave špekulacije o tome kada će Hrvatska ući u Uniju, jer su one u ovom trenutku "potpuno
irelevantne".

"Te su špekulacije potpuno irelevantne, već je relevantno da se Hrvatska neće dati ucjenjivati i da nećemo dati teritorij da netko skine blokadu s naših pregovora", kazao je Sanader.

Naglasio je da Hrvatska nikada nije imala jači međunarodni položaj, koji će, uvjeren je, biti i jači kada 3. aprila postane punopravna članica NATO-a, bez obzira "na ovaj igrokaz i teatar u Sloveniji".

IDS-ovca Damira Kajina zanimalo je što će Vlada učiniti kako bi bankama poslala snažnu poruku da odustanu od dizanja kamata, te vezanja kredita uz švicarske franke, američke dolare i eure.

"Kako ćete bankama poručiti da je hrvatska nacionalna valuta kuna, da se tu plaća, posluje i kupuje u kunama. Ako one (banke) ne vjeruju u kunu, kako će vjerovati sirotinja", upitao je Kajin.

Premijer je ponovno apelirao na banke da u vrijeme krize pokažu solidarnost te odustanu od rasta kamata.

"Apeliram na banke da se ne mogu u vremenima krize ponašati kao da krize nema i zanemarivati da su ranijih godina dobro zarađivale, a zarađuju i danas", rekao je Sanader istaknuvši kako ima banaka koje su poslušale njegovu preporuku.

SDP-ovac Danijel Mondekar upitao je kako to da Vlada štedi na hrvatskim školarcima i studentima (odustalo se od besplatnih udžbenika za sve, od podmirivanja troškova prijevoza, smanjivanja školarina, itd), a s 320 miliona kuna gradi kampus u Mostaru.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor odgovorila mu je kako iz njegova pitanja proizlazi plan SDP-a da se ukine pravo Hrvata iz BiH da sudjeluju na hrvatskim izborima.

"Tu se razlikujemo za milijardu posto", poručila je, ističući kako je gradnja mostarskog kampusa obaveza koju će Hrvatska ispuniti, te da to nije nauštrb školovanja i studiranja u Hrvatskoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: