20 miliona eura
25

Hrvatska će štetu od požara na poljoprivrednim zemljištima sanirati u cijelom iznosu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u nedjelju kako sutra izlazi Pravilnik na temelju kojeg se dodjeljuje novac za obnovu poljoprivrednog zemljišta i poljoprivrednog potencijala izgorjelog u požarima te da će početkom avgusta biti raspisan i konkurs, a njime će se sanirati šteta u stopostotnom iznosu.

"Već sutra izlazi Pravilnik za mjeru 5.2 iz programa ruralnog razvoja, za obnovu poljoprivrednog zemljišta i poljoprivrednog potencijala na područjima pogođenim elementarnim nepogodama ili katastrofama, u ovom slučaju požarima koji su zadesili Dalmaciju. Konkurs izlazi između 1. i 4. avgusta, osigurali smo 20 miliona eura, s tim da ako štete budu veće, imamo još dovoljno novaca da osiguramo onoliko koliko bude trebalo. S ovim konkursom saniramo štetu u stopostotnom iznosu za ona poljoprivredna zemljišta koja su izgorjela", rekao je ministar Tolušić gostujući u Dnevniku HTV-a.

Pojasnio je kako će se tim novcem sanirati svi izgorjeli trajni nasadi, poljoprivredni strojevi, obnova samog zemljišta te privredne zgrade koje su izgorjele.

"Nema nikakve žurbe ni straha da će neko negdje zakasniti. Moraju se napraviti sve procjene na terenu, općinske i županijske komisije će procijeniti štetu, a od oktobra ćemo skupljati prijave dok se svi papiri skupe i ništa neće koštati naše poljoprivrednike", istaknuo je Tolušić.

Najavio je će kako će se u ovaj postupak uključiti i razvojne agencije te konsultanti kako bi se sve saniralo.

"Svi će se prijaviti, sve ćemo pričekati i vjerujem da ćemo povući maksimalno novca koliko se može dati", poručio je.

Upitan kada se može očekivati isplata tog novca, ministar je odgovorio kako je realno da će to biti razdoblje pred proljeće iduće godine i sjetvu.

"Ovo je dio evropskog novca, odnosno hrvatskog novca koji povlačimo iz evropskog programa ruralnog razvoja i nadoknađujemo štetu u stopostotnom iznosu. Znači, onom poljoprivredniku kojem je izgorio maslinik, moći će obraditi svu zemlju, dobiti novce za svaku sadnicu koju je posadio, sve moguće štete koje su mu nastale mi zapravo s tim pokrivamo, uz minimalnu količinu dokumentacije koja je potrebna", dodao je.