{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska će se zalagati za daljnje proširenje EU

F
30.6.2011. u 15:45
0
5
Hrvatska će se zalagati za daljnje proširenje EU
0
Hrvatska će se zalagati za daljnje proširenje EU
Ivo Josipović
Hrvatska će se, kada uđe u Europsku uniju, ustrajno zalagati za njezino daljnje proširenje i neće koristiti otvorena bilateralna pitanja za uvjetovanje napretka pojedinih država u približavanju europskim integracijama, kazao je u četvrtak hrvatski predsjednik Ivo Josipović na summitu šefova država ili vlada zemalja članica Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP), koji se održava u Svetom Stefanu u Crnoj Gori.
"Hrvatska je vaš partner i prijatelj i molim vas da zapamtite da ćete našim ulaskom u EU dobiti članicu koja se nikad neće umoriti od zagovaranja daljnjih proširenja", naglasio je Josipović dodajući kako Hrvatska neće nikada koristiti otvorena bilateralna pitanja kako bi kočila pregovore drugih zemalja za ulazak u EU, jer se takva praksa još nedavno pokazala lošom.

Očekujući da Hrvatska danas i službeno završi pregovore o pristupanju EU, Josipović je kazao da je ovo "vrlo važan dan" za Hrvatsku, ali i za sve zemlje regije koje imaju iste ambicije.

"Završetak pregovora Hrvatske je dokaz da je proces širenja EU živ", rekao je Josipović naglasivši kako je Hrvatska ovim činom dokazala da ima kapaciteta i političke volje provesti jedan od najzahtjevnijih procesa u povijesti.

On je također naglasio kako je politika suradnje sa susjedima jedan od najvažnijih prioriteta hrvatske politike.

Skup je otvorio predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji se uz ostalo osvrnuo na kraj hrvatskih pregovora pristupanju EU i pri tom naglasio kako je to najvažniji ovogodišnji doseg SEECP-a i ujedno dodatni poticaj za sve zemlje regije kao i znak da je EU otvorena za daljnja proširenja.

Makedonski predsjednik Đorge Ivanov čestitao je predsjedniku Josipoviću na napretku u procesu eurointegracija i dodao da je pozitivna odluka Vijeća EU o Hrvatskoj "pozitivan signal za sve nas, jer je ovaj napredak potreban svim drugim zemljama zapadnog Balkana", dok je bugarski premijer Bojko Borisov rekao kako će prijem Hrvatske u EU ubrzati proces približavanja europskim integracijama ostatka regije.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić, čija zemlja preuzima od Crne Gore jednogodišnje predsjedanje Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi, najavio je da će u središtu pažnje srpskog predsjedanja ovom regionalnom inicijativom biti saradnja u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, napredovanje regije ka Europskoj uniji i rješavanje preostalih otvorenih pitanja.

U vezi s odnosima Srbije i Hrvatske Tadić je istaknuo spremnost hrvatskog predsjednika i premijerke na susrete s njim i ocijenio da je na mnogim područjima postignut značajan napredak, spomenuvši posebno pregovore o demilitarizaciji granica i saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Predsjednik Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ponovio je opredijeljenost svoje zemlje za europske integracije i založio se da se brojna otvorena pitanja regije rješavaju kroz regionalnu suradnju.

Također je ocijenio da će ulazak Hrvatske u članstvo u EU biti nov izazov i poticaj da se udvostruče napori regije na europskom putu.

Na marginama skupa hrvatski predsjednik razgovarat će i s drugim sudionicima, među kojima su i predsjednik predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjednik Srbije Boris Tadić te predsjednik Albanije Bamir Topi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: