{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Hrvatska će i dalje materijalno pomagati Hrvate u BiH'

F
8.7.2009. u 12:15
0
35
'Hrvatska će i dalje materijalno pomagati Hrvate u BiH'
0
'Hrvatska će i dalje materijalno pomagati Hrvate u BiH'
Foto: Reuters
Premijerka Jadranka Kosor istakla je danas da će Hrvatska i dalje materijalno potpomagati Hrvate u Bosni i Hercegovini, bez obzira na finansijsku krizu. Od početnih 28 miliona kuna, nešto je rebalansom smanjeno, no sredstva ostaju, rekla je Kosor na tematskoj sjednici saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske pod nazivom "Hrvati izvan Republike Hrvatske - saradnja i obaveza".
Podsjetila je i na ustavnu obavezu u članku 10. hrvatskog Ustava, koja se odnosi na brigu Hrvatske za Hrvate u iseljeništvu.

Premijerka Kosor također je podsjetila na pomoć iseljene Hrvatske tokom Domovinskog rata, ocijenivši da se Hrvatska ne bi odbranila bez pomoći Hrvata iz BiH, te iz dijaspore.

Naglasila je da će se Hrvatska i dalje brinuti za Hrvate u Bosni i Hercegovini, kako bi ostvarili jednakopravnost sa sva tri ostala konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, podsjetivši na podršku vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću bivšeg premijera Ive Sanadera.

Kosor je dodala da kako možda nije poznato da u koalicijskom sporazumu s predstavnicima manjina od njih se traži da u svojim matičnim zemljama zalažu za prava hrvatskih nacionalnih manjina.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić također je podsjetio na potrebu, ali i ustavnu obavezu brige RH za Hrvate izvan Hrvatske. Istakao je da u BiH, koja je pred ustavnim promjenama, treba osigurati ravnopravnost i suverenost Hrvata.

To Hrvatska ima obavezu kako po Ustavu, tako i kao potpisnica Daytonskog sporazuma. Nema BiH bez sva tri konstitutivna naroda, rekao je Bebić, te dodao da se Hrvatska neće miješati u unutrašnje stvari BiH, ali da je dužna brinuti se za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Skup je pozdravio i vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić, koji je zahvalio na potpori Hrvatske Hrvatima u Bosni i Hercegovini, ocijenivši da je strateški interes Hrvatske opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Rasprava je nastavljena iznošenjem prijedloga i sugestija brojnih predstavnika Hrvata izvan Hrvatske, a zaključci će se usvojiti kasnije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: