Evropske integracije
0

Hrvatska će dati prevode acquisa BiH i Crnoj Gori

FENA
Ambasador Hrvatske u Beogradu Željko Kuprešak izjavio je na međunarodnom skupu omladinskih nevladinih udruženja da je Hrvatska, kao zemlja koja je u regiji najdalje otišla na putu ka članstvu u Europskoj Uniji, spremna u tome pomoći svim zemljama regije koje imaju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Unijom, kad god to može i kad god one za to izraze potrebu.

"Hrvatska je rekla da će dati i da želi dati prevode pravnih stečevina EU (acquis communautaire), ne samo Srbiji već i svim zemljama koje budu počele pregovore sa EU, prvenstveno misleći na one zemlje koje su sličnog govornoga područja, prema tome razgovaramo o Bosni i Hercegovini i o Crnoj Gori", rekao je Kuprešak.

Hrvatski ambasador istakao je da Hrvatska za to neće tražiti nikakvu nadoknadu i da će to biti gesta dobre volje jer je ubrzavanje evropskih integracija zemalja SSP-a i hrvatski interes, demantirajući time pojedine beogradske medije koji su proteklih dana prenijeli da Hrvatska neće ustupiti prijevode Srbiji, kako je ranije najavila.

Direktor Direkcije za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Pierre Mirel ocijenio je neutemeljenom zabrinutost koju su mu, kako je rekao, prenijeli pojedini dužnosnici iz balkanske regije, da će Unija "zatvoriti svoja vrata" nakon prijema Hrvatske u članstvo.

Kao najveće izazove pred zemljama zapadnog Balkana u njihovim evropskim integracijama Mirel je naveo konsolidaciju vladavine prava, rješavanje međusobnih graničnih sporova, osiguranje tranzicijske pravde za što je ključan završetak progona ratnih zločinaca, kao i potrebu za daljim razvojem regionalne saradnje u cilju rješavanja statusa izbjeglih i interno raseljenih osoba.

Zastupnica u Evropskom parlamentu Doris Pack istakla je kako zemlje koje žele postati članicama Unije moraju imati dobre odnose sa svojim susjedima te da je u interesu Unije da zemlje zapadnog Balkana budu primljene u članstvo. Proces pomirenja je, kako je dodala, u regiji zaista potreban i na tom putu kamen temeljac je razgovor među kulturama.

Trodnevni skup "Beogradski summit 2009." od 4. do 6. decembra organizira nevladino udruženje Inicijativa mladih za ljudska prava sa ciljem uspostave trajnog dijaloga i saradnje mladih aktivista za ljudska prava i predstavnika civilnog društva u zemljama zapadnog Balkana.