Regija
0

Hrvatska: Bivši istražni sudac svjedočio o ubojstvu žrtve "Garaže"

FENA
Suđenje hrvatskom saborskom zastupniku Branimiru Glavašu i drugim optuženicima za ratne zločine nad osječkim Srbima nastavljeno je svjedočenjem umirovljenog istražnog suca Mladena Filipovića koji je u rujnu 1991. vodio očevid ubojstva Čedomira Vučkovića u dvorištu tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu.

Kao i jučer ispitani osječki policajci umirovljeni se sudac prisjetio kako je ekipi za očevid rečeno da je Vučković, čije je tijelo ležalo u dvorištu, terorist ubijen nakon što je preskočio ogradu.

Vojnici su rekli da nije htio stati, pa su pucali i ubili ga, kazao je Filipoviæ, dodajući kako nitko nije imao razloga ne vjerovati im.

Policajcima je, tvrdi, naredio da sve snime, zabilježe tragove i pokupe čahure. Ipak, priznao je da zapisnik nije u potpunosti napravljen po pravilima struke te da je danas svjestan da nije smio unijeti da je ubijeni terorist.

Osim toga, vojnicima koji su rekli da su pucali nisu uzeli tzv. parafinske rukavice, a sa sigurnošću nije mogao reći niti što se dogodilo s puškom iz koje su tvrdili da je ubijen.

Sutradan je od liječnika koji je radio obdukciju doznao da je razlog Vučkovićeve smrti zapravo bilo trovanje. Stoga je zatražio kompletnu obdukciju, a uzorak sumporne kiseline za koju se utvrdilo da je izazvala smrt poslan je na analizu u Zagreb.

Tužiteljstvo u optužnici tvrdi da je Vučković, jedna od dvije žrtve "garaže" Sekretarijata kojemu je Glavaš 1991. bio na čelu, prije nego što je u njega pucano bio prisiljen piti kiselinu iz akumulatora. Krunski svjedok Krunoslav Fehir u istrazi je priznao da je u Vučkovića, nakon mučenja, pucao streljivom koje mu je osobno dao Glavaš.

Suđenje se nastavlja svjedočenjem liječnika Mladena Marcekića koji je obavio obdukciju Vučkovićeva tijela.