Izdvojeno 5 miliona eura
6

Hrvatska bi mogla preispitati nabavku lijeka Remdesivir za liječenje zaraženih koronom

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hrvatski političari jučer su na sjednici Sabora raspravljali o nabavci lijeka Remdesivir za koji je preliminarno izdvojeno 40 miliona kuna (više od 5 miliona eura).

Pitanje nabavke pokrenuli su zastupnici SDP-a, a najglasniji u preispitivanju ove odluke bio je predsjednik ove stranke Peđa Grbin koji je tokom obraćanja rekao kako odluka o nabavci Remdesivira mora biti dodatno analizirana, jer sve ukazuje na to da ovaj lijek nema značajnu ulogu u liječenju koronavirusa.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno je navela u svom obraćanju da lijek za ebolu Remdesivir i još tri postojeća lijeka - Hidroksiklorokin, Lopinavir/Ritonavir i proizvodi interferona imaju malu, skoro beznačajnu ulogu u liječenju od ovog virusa.

Podsjetimo, Vlada Hrvatske je zaključkom ovlastila direktoricu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemku Markotić za potpisivanje ugovora o provedbi Okvirnog ugovora za nabavku lijeka Veklury (Remdesivir) za liječenje COVID-19 pacijenata kojima je potreban dodatni kisik.