Regija
2

Hrvatska: 18 osoba pod zdravstvenim nadzorom zbog ebole

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Osamnaest osoba, koje su u Hrvatsku doputovale iz Afrike, pod pojačanim su zdravstvenim nadzorom zbog prevencije ebole, doznaje se u Ministarstvu zdravlja Republike Hrvatske.

Nijedna od osoba koje su pod nadzorom nema simptome te bolesti, kratko je Hini izjavio glasnogovornik Ministarstva Josip Jagić, koji nije precizirao o kakvom obliku zdravstvenog nadzora je riječ. Najavio je da bi s tim u vezi Ministarstvo zdravlja sutra trebalo objaviti priopćenje za javnost.

Ministarstvo je prošle sedmice objavilo da je rizik od zaraze virusom ebole – hemoragijske groznice u Hrvatskoj iznimno nizak te da u Hrvatskoj nije zabilježen nijedan slučaj zaraze tom bolešću.

No pojačani nadzor provodi se u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske komisije još od druge polovine aprila zbog izbijanja ebole – hemoragijske groznice u Sierri Leone, Liberiji, Maliju, Gvineji i Nigeriji.

Mjere se provode u koordinaciji s Kriznim stožerom Ministarstva zdravlja i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, a prema odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Zakona o sanitarnoj inspekciji, te pripadajućim pravilnicima i protokolima.

Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti propisuje zdravstveni nadzor nad osobama koje u Hrvatsku dolaze iz država u kojima postoji virusna hemoragijska groznica u trajanju od 21 dana.

Svjetska zdravstvena organizacija u petak je saopćila da se broj mrtvih u najvećoj ikad zabilježenoj epidemiji ebole popeo na 1145.

U Gvineji je ukupno umrlo 380 ljudi, u Liberiji 413, 348 u Sijera Leoneu i četiri u Nigeriji.

Vezani članci