|

Hrvati upozoravaju: Izbjegavajte otrovnu ribu fugu

Hrvati upozoravaju: Izbjegavajte otrovnu ribu fugu
11
S
SRNA
20.12.2014. u 16:20
65
komentara
11

dijeljenja
Hrvati upozoravaju: Izbjegavajte otrovnu ribu fugu
Institut za okeanografiju i ribarstvo Hrvatske objavio je na svojoj Facebook stranici upozorenje da se ne konzumira opasna riba fugu, koja je još 2012. prvi put otkrivena u Jadranskom moru, jer i samo mala količina otrova koji sadrži može uzrokovati smrt.
Svoju lošu reputaciju ova riba je stekla zbog visokog nivoa tetrodoksina u organizmu - paralitičkog otrova koji je čak 1.250 puta jači od cijanida.

U upozorenju se navodi da i vrlo mala količina izaziva brzu paralizu disajnih organa i uzrokuje smrt.

Riba latinskog naziva Lagocephalus sceleratus, koja je poznata i po svojoj sposobnosti da se naduva kada je u opasnosti i izbaci šiljke, zanimljiva je po tome što spada u riblje specijalitete.

Naime, riblja jela od ove vrste najveći su delikates i jedna od najtraženijih gurmanskih poslastica u Japanu, iako su ponekad fatalne za konzumente. I u japanskim restoranima je potrebna posebna priprema i veliko iskustvo kuhara da bi riba bila pripremljena za jelo na neškodljiv način.

Količina otrovne supstance tetrodoksina nađena u jednom odraslom primjerku fugua dovoljna je da ubije 30 odraslih ljudi u vrlo kratkom roku.

Američka administracija za hranu i lijekove opisuje smrt nakon konzumacije fugu ribe kao brzu i nasilnu - prvo nastupa mučnina, grčevi, onda paraliza, nakon čega otkazuje sistem za disanje.

Za tetradoksin koji sadrži ova riba ne postoji protivotrov.
Prijavi grešku


Komentari (65)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...