{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvati upozoravaju: Izbjegavajte otrovnu ribu fugu

S
20.12.2014. u 16:20
11
65
Hrvati upozoravaju: Izbjegavajte otrovnu ribu fugu
11
Hrvati upozoravaju: Izbjegavajte otrovnu ribu fugu
Institut za okeanografiju i ribarstvo Hrvatske objavio je na svojoj Facebook stranici upozorenje da se ne konzumira opasna riba fugu, koja je još 2012. prvi put otkrivena u Jadranskom moru, jer i samo mala količina otrova koji sadrži može uzrokovati smrt.
Svoju lošu reputaciju ova riba je stekla zbog visokog nivoa tetrodoksina u organizmu - paralitičkog otrova koji je čak 1.250 puta jači od cijanida.

U upozorenju se navodi da i vrlo mala količina izaziva brzu paralizu disajnih organa i uzrokuje smrt.

Riba latinskog naziva Lagocephalus sceleratus, koja je poznata i po svojoj sposobnosti da se naduva kada je u opasnosti i izbaci šiljke, zanimljiva je po tome što spada u riblje specijalitete.

Naime, riblja jela od ove vrste najveći su delikates i jedna od najtraženijih gurmanskih poslastica u Japanu, iako su ponekad fatalne za konzumente. I u japanskim restoranima je potrebna posebna priprema i veliko iskustvo kuhara da bi riba bila pripremljena za jelo na neškodljiv način.

Količina otrovne supstance tetrodoksina nađena u jednom odraslom primjerku fugua dovoljna je da ubije 30 odraslih ljudi u vrlo kratkom roku.

Američka administracija za hranu i lijekove opisuje smrt nakon konzumacije fugu ribe kao brzu i nasilnu - prvo nastupa mučnina, grčevi, onda paraliza, nakon čega otkazuje sistem za disanje.

Za tetradoksin koji sadrži ova riba ne postoji protivotrov.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: