Janez Janša
0

'Hrvati mogu odgoditi glasanje o ulasku u NATO'

FENA
Bivši slovenske premijer i predsjednik najjače oporbene stranke Janez Janša izjavio je u četvrtak da ne vidi razlog zašto Slovenija ne bi ratificirala pristupni protokol za učlanjenje Hrvatske u NATO, ali da se u načelu ne bi protivio da parlament odgodi izjašnjavanje o tome za nekoliko tjedana, kako to zahtijeva opozicijska Slovenska pučka stranka.

"Osobno mislim da se glasovanje može odgoditi i do travnja, ali ne vidim kako će to promijeniti situaciju", rekao je Janša u četvrtak na večer u emisiji "Trenja" komercijalne televizijske postaje POP-TV u kojoj su nastupili svi predsjednici parlamentarnih stranaka osim premijera Boruta Pahora koji vodi Socijalne demokrate (SD).

Predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Bojan Šrot je ustvrdio kako parlament treba odgoditi glasovanje o ratifikaciji hrvatskog pristupnog protokola, predviđeno za slijedeći tjedan i to, kako je obrazložio, zbog "uvrjedljivih" izjava hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i odbijanja hrvatskog premijera Ive Sanadera da se sastane s Pahorom bez nazočnosti predstavnika EU-a kako bi razgovarali o slovenskoj blokadi hrvatskih pregovora s Europskom unijom.

Janša je na to rekao da su postupak učlanjenja u NATO i u EU različiti procesi, da Hrvatska ispunjava uvjete za NATO, dok će Slovenija "zaštititi" svoje nacionalne interese tijekom hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.

Janša je ipak dodao da je moguća odgoda glasovanja u slovenskom parlamentu od nekoliko tjedana ili duže, dok se ne susretnu predsjednici parlamentarnih stranaka s Pahorom. Rekao jer da će osobno glasovati za ratifikaciju hrvatskog pristupnog protokola za NATO, dok će ostalim zastupnicima svoje stranke u parlamentu prepustiti da glasuju po svojoj savjesti.

Premijer Pahor u četvrtak je na konferenciji za novinare rekao da će svi parlamentarni zastupnici njegove četvorostranačke koalicije u parlamentu glasovati za ratifikaciju, kako bi se Hrvatskoj dao pozitivni signal, ali da je za ratifikaciju potrebna dvotrećinska većina koju njegova koalicija nema.