|

Hrvati iz BiH vraćaju hrvatske lične karte u strahu od kazni

Hrvati iz BiH vraćaju hrvatske lične karte u strahu od kazni
0
Klix.ba
22.11.2013. u 16:33
257
komentara
0

dijeljenja
Hrvati iz BiH vraćaju hrvatske lične karte u strahu od kazni
Hrvati iz BiH, koji posjeduju hrvatsko državljanstvo, počeli su u policijskim stanicama tražiti odjavu prebivališta i poništenje ličnih karti.
Građane je na ovaj čin naveo strah od mogućih novčanih kazni i oduzimanja ličnih dokumenata.

Tportal.hr nezvanično saznaje kako je Policijska postaja Vrgorac počela izdavati Rješenja o odjavi prebivališta po službenoj dužnosti osobama koje nisu pronađene na prijavljenoj adresi prilikom policijske provjere.

Policajci su provjeravali određeni broj osoba, koje i nakon nekoliko puta nisu pronađene na navedenim adresama. Protiv tih osoba pokrenut je postupak odjave prebivališta, budući da je i službeno utvrđeno da ne žive na navedenoj adresi.

Nakon primanja Rješenja o odjavi prebivališta po službenoj dužnosti, građani su obavezni donijeti ličnu kartu u policijsku stanicu na poništenje. Ukoliko je ne donesu, a prilikom policijske provjere se zateknu sa tom ličnom kartom ili je negdje upotrijebe, slijedi im novčana kazna od pet hiljada kuna (1.278 KM).

Zakon o prebivalištu u Hrvatskoj, usvojen prošle godine, propisao je da su osobe koje ne žive na adresama u Republici Hrvatskoj dužne do 29. decembra ove godine odjaviti prebivalište i vratiti ličnu kartu. Ukoliko to ne učine, slijedi im spomenuta novčana kazna i oduzimanje lične karte.

Obaveza odjave prebivališta vrijedi i za one hrvatske državljane koji su se iselili iz Republike Hrvatske radi trajnog nastanjenja u drugoj državi i one koji nikad nisu živjeli na adresi koja im upisana kao prebivalište.

Prebivalište moraju odjaviti prije iseljenja, a ako su to propustili učiniti, odjavu mogu zatražiti i putem nadležne diplomatske misije - konzularnog ureda Republike Hrvatske u državi u koju su se iselili.

Procjenjuje se da više desetina hiljada Hrvata iz Bosne i Hercegovine posjeduje i hrvatske dokumente, a kako se odjavom prebivališta ne gubi hrvatsko državljanstvo, dio njih se odlučio odjaviti i vratiti lične karte te tako izbjeći novčane kazne koje bi ih mogle zahvatiti nakon 29. decembra.
Prijavi grešku


Komentari (257)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...