Vesna Pusić
0

"Hrvati iz BiH ne plaćaju porez i njihov glas treba biti simboličan"

Sarajevo-x.com
Vesna Pusić
Vesna Pusić
Vesna Pusić,predsjednica kluba zastupnika HNS-a u Hrvatskom saboru, smatra kako osnovi razlog za pravo glasa mogu imati samo oni koji profitiraju ili trpe od zakona donesenih od strane parlamenta za koji su glasali i oni koji kroz različite poreze finansiraju državu.

"Budući da Hrvati iz Bosne i Hercegovine, niti žive niti plaćaju porez, njihovo pravo glasa može biti tek na simboličkom nivou i to s fiksnom, a ne varijabilnom kvotom koja će minimalizirati rizik od promjene rezulatata izbora i volje ljudi u Hrvatskoj ", rekla je Pusićeva komentarišući pitanje glasanja tzv. hrvatske dijaspore.

Ona je istakla da je mišljenja da su Hrvati iz BiH dugi niz godina žrtve unutrašnje potrebe hrvatske politike, prenose hrvatski mediji.

"Dio je to hrvatskog korpusa koji je najdublje varan od strane hrvatske oficijelne politike. O njima treba svakako brinuti, ali modelom koji će upotrebu političkih glasova zamijeniti upotrebom razvojnih projekata, edukacijama i pripremama za modernu javnu upravu, kvalitetu života i napredak te zemlje", kazala je kandidatkinja za predsjednika Hrvatske na proteklim izborima.