Kad SOA čuva sigurnost
149

Hrvata iz BiH protjeruju iz Hrvatske jer na Facebooku slavi Tita, Castra i Chea

Klix.ba
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) ocijenila je da bh. Hrvat predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost i javni poredak Hrvatske jer u svojim javnim istupima odobrava nasilne i vaninstitucionalne oblike otpora te veliča određene povijesne ličnosti s krajnje lijevih ideoloških polazišta.

Državljanin BiH koji je zamolio za anonimnost (podaci poznati redakciji portala Index.hr) već godinama živi u Hrvatskoj. Bio je oženjen pokojnom hrvatskom državljankom sa statusom braniteljice, i sam je bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, a danas je u vanbračnoj zajednici s hrvatskom državljankom. Živi u Rijeci, ali Republika Hrvatska je na temelju mišljenja SOA-e odlučila da više ne smije biti u Hrvatskoj.

"Da, simpatični su mi Tito, Mao, Che, Castro, i to sam pisao na Facebooku. Zbog toga više ne smijem živjeti u Hrvatskoj", rekao je za Index.hr Riječanin koji uskoro mora otići iz Hrvatske iako je tu zaposlen i ima porodicu.

"Kad god sam na Facebooku pisao o Titu, Che Guevari, Baader-Meinhofu, Crvenim brigadama, jasno sam dao do znanja da odobravam njihove ideje o socijalnoj pravdi, ne i metode kojima su se služili. Ja sam pacifist", rekao je za Index.

Međutim, njegova tvrdnja da je pacifist nije bila dovoljna Ministarstvu unutrašnjih poslova i Sigurnosno-obavještajnoj agenciji da mu nakon više od desetljeća odobre produženje boravka u Hrvatskoj.

SOA je u mišljenju kojim se odbija produženje privremenog boravka u Hrvatskoj državljaninu BiH navela kako predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost i javni poredak.

"U svojim javnim istupima odobrava nasilne i izvaninstitucionalne oblike otpora i promjene političkog društvenog uređenja u RH te veliča određene povijesne ličnosti koje su u pravomoćnim sudskim postupcima osuđene na dugotrajne zatvorske kazne zbog počinjenja KD međunarodnog terorizma s krajnje lijevih ideoloških polazišta. S obzirom na opisano, stojimo pri prosudbi da stavovi predmetnog objavljeni u javnom prostoru, tj. na društvenim mrežama mogu uzrokovati nasilne reakcije ili narušavanje javnog reda i mira", stoji u mišljenju SOA-e kojim se odbija produženje privremenog boravka u Hrvatskoj državljaninu BiH.

SOA je u svom mišljenju navela i da sagovornik Indexa ne posjeduje ni vojnu knjižicu ni uvjerenje o ratnom putu. Index je, međutim, dobio tajnu zapovijed osuđenog ratnog zločinca Tihomira Blaškića koja potvrđuje da je njihov sagovornik bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane.

"Ne žele me valjda potjerati zato što mislim da su na vlasti sve stare komunjare koji su izuli čizme i obuli salon-cipele ili zbog mog čvrstog uvjerenja da živimo u fašizmu i da svako ko nije desničar i nacionalist, odmah je crveni bandit. Ili me možda žele protjerati jer smatram, kao i grupa Baader-Meinhof, da nam 'kapitalizam nikada neće dopustiti da uživamo u privilegijama bogatih'", kaže sagovornik portala Index.hr koji u roku od mjesec mora napustiti Hrvatsku.