Regija
63

Hrvat uhvaćen sa 717 kg heroina je osuđivani švercer droge

Klix.ba
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Vozač kamiona koji je u četvrtak na granici između Turske i Bugarske uhvaćen sa 717,70 kilograma heroina nalazi se u zatvoru Edirne za koji kažu da je jedan od najgorih u Turskoj.

Hrvatski državljanin uhvaćen je sa rekordnom količinom narkotika na turskim granicama, a prve informacije su govorile da je droga koju je prenosio namijenjena Bosni i Hercegovini, no to još uvijek nije potvrđeno.

Kako piše Jutarnji list, uhapšeni vozač je specijalizirani švercer droge. Izvori zagrebačkog lista bliski istrazi neslužbeno otkrivaju da se radi o Dubravku Nižiću, zvanom Brkica, koji je već bio osuđen zbog istog kaznenog djela.

Na uvjete u turskom zatvoru do sada se nije žalio, a prijeti mu kazna od 20 godina.

Slučaj vodi tursko državno pravobranilaštvo koje će ga ispitati u roku od tri mjeseca, nakon čega slijedi podizanje optužnice. Konzularnu pomoć još nije zatražio.

Jutarnji saznaje da je Nižić, inače star 57 godina, nedavno u Hrvatskoj završio s odsluženjem četverogodišnje zatvorske kazne zbog sličnog kaznenog djela krijumačarenja heroina i očigledno se ubrzo po izlasku, nakon svega nekoliko mjeseci, vratio starom zanatu.

Hrvatskim istražiteljima poznat je iz serije hapšenja, kada je 2006. godine pao sa još 22 osobe za koje je policija utvrdila da širom Evrope u kamionima prevoze marihuanu, hašiš, kokain i heroin.