Regija
0

Hrvat strancima uzeo 12 miliona eura i pobjegao

SRNA
Hrvatska policija provodi opsežnu istragu na zahtjev norveškog Interpola, odnosno prevarenih investitora iz Skandinavije, zbog sumnje da su hrvatski državljanin Ante Bjelančić (58) i njegova supruga, britanska državljanka Harijet (50), te Britanac Kejt Šimpton prevarom protivpravno prisvojili 12 miliona eura.

"Slobodna Dalmacija" piše da je dug koji potražuju skandinavski investitori i britanska kompanija "Kroacija holding" iz Londona, sa kamatama već dostigao iznos od 15 miliona eura.

Investitori sumnjaju da se Bjelančić sa suprugom krije u malom ribarskom mjestu Kobašu, na najistočnijem dijelu poluostrva Pelješac, dok je Šimpton "nestao bez traga" i najvjerovatnije se krije negdje u Južnoafričkoj Republici. 

Navodno se i Bjelančić, nakon povratka iz Norveške, gdje je živio 90-ih godina prošlog vijeka, kreće samo na području Dalmacije.

Prema za sada dostupnim podacima iz krivične prijave investitora upućene Interpolu, Bjelančić je sa Šimptonom uspio da "namami" više investitora i prikupi novac da bi za njih i potrebe gradnje apartmana otkupio veći broj parcela na Pelješcu i ostrvu Lastovo.

Investitori su od tada izgubili svaki kontakt sa Bjelančićem koji je u Kobašu, u međuvremenu, od povratka sa sjevera Evrope, uspio da izgradi nekoliko apartmana i restoran i da nabavi 12-metarski gliser.